Radi sigurnosti

Njujorškim aerodromom već tri mjeseca patrolira robot: skupo ga plaćaju i mnogi ga se boje

Cijene najma robota Knightscope K5 kreću se između 6500 i 8300 dolara mjesečno, otkrio je proizvođač
Robot Knightscope K5
 Profimedia, Alamy

Kao da letovi i odlazak na aerodrom sami po sebi nisu dovoljno stresni, sada i roboti patroliraju njima. Njujorška zračna luka LaGuardia plaće tisuće dolara kako bi joj robot čuvao sigurnost putnika, a oni se, pak, žale da je njihov novi zaposlenik poprilično jeziv.

Robot Knightscope K5 već tri mjeseca „šeće” aerodromom i sve snima sa svojih četiri kamere, mikrofonima i senzorima. Ima čak mogućnost emitiranja videozapisa uživo, a sve kako bi izvijestio službenike aerodroma o sigurnosnim problemima. Zaštitari su kazali za New York Post kako je njegov zadatak uhvatiti prevarante i ilegalne taksiste, no, kažu kako mu svi samo smiju i da se na robota bespotrebno baca novac.

Iako u zračnoj luci nisu htjeli otkriti koliko plaćaju njegove „usluge”, Knightscopeov proizvođač otkrio je da se cijene njegovog najma kreću između 6500 i 8300 dolara mjesečno.

Dok mu se jedni smiju, drugi ga se plaše. Jedna od zaštitarki kazala je za NY Post kako ju robot uznemiruje, a iznijela je i teoriju kako njezini muški kolege na LaGuardiji koriste robota kako bi joj se što više približili. No, službenici LaGuardije to opovrgavaju i kažu ljudsko manipuliranje Knightscopeom ne bi bilo moguće.

Nekoliko putnica izjavilo je da ih robot iritira kad se okreće i promatra ih.

"Počeo mi se jako približavati i pomislila sam: Što je to pobogu?", rekla je Kris Cabagnot (31), nakon što je robot stajao pokraj nje koju minutu.

S druge strane, zanimljivo je da ni on ne preferira blizak kontakt. Kada mu se radnici približe, K5 'kaže': "Vi ste u mom osobnom prostoru".

No, nekim putnicima on je jako zanimljiv.

"Zabavan je. Sviđa mi se njegova boja i kako se okreće. Zabavno je igrati se s njim ", rekao je Justice McNair (6), koji je na LaGuardiju sletio iz Sjeverne Karoline.

Inače, Knightscopeovi roboti raspoređeni su i po njujorškom Manhattanu, dok je u San Francisu Knightscope bio optužen da straši stanovnike i beskućnike. Jedan je, pak, u Washingtonu D.C. „počinio samoubojstvo” bacivši se u fontanu dok je patrolirao ispred jedne uredske zgrade.

Još se ne zna hoće li ispuniti svoju misiju na aerodromu, s obzirom na to da je glasnogovornik zračne luke LaGuardia rekao kako je robot u fazi testiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:21