Dileme

Neki od glavnih razloga zašto se građani ne odlučuju na kupnju električnih automobila

Zbog visoke cijene vozila, ali i još uvijek kratkog dometa baterija mnogi građani i dalje se odlučuju za kupnju klasičnih automobila
Ilustracija, električno vozilo
 Denis Balibouse / REUTERS

Iako se broj električnih automobila na našim cestama iz godine u godinu povećava, veliki broj građana i dalji je skeptičan pri kupnji takvog tipa vozila.

Zbog visoke cijene vozila, ali i još uvijek kratkog dometa baterija, malog broja punionica i sporog procesa punjenja mnogi građani i dalje se odlučuju za kupnju klasičnih automobila s motorom na unutarnje izgaranje. No jesu li njihove sumnje i brige uistinu i opravdane?

Cijena električnih automobila

Činjenica je da je cijena električni automobili za mnoge i dalje previsoka. Glavni razlog tomu su zapravo još uvijek visoka cijena baterija. Prema Bloombergovoj analizi, cijena baterije u ovoj godini tvori skoro 33 posto ukupne vrijednosti vozila, a prema njihovim očekivanjima taj udio bi do 2025. godine mogao pasi na svega 20 posto sto bi uvelike smanjilo cijenu električnih automobila. Neki stručnjaci pak smatraju kako bi zbog sve jeftinijih baterija i njihovog manjeg utjecaja na konačnu cijenu automobila, električna vozila u budućnosti mogla doseći cijenu benzinskih i dizelskih.

Broj punionica i vrijeme punjenja

Brzina punjenja uvelike ovisi o vrsti punionice, veličini baterije i tipu automobila. Prema navodima BBC-a ona trenutno može varirati od jednog cijelog dana do svega 30 minuta. Iako u zadnje vrijeme i u Hrvatskoj raste broj punionica njihov broj je i dalje relativno mali. Primjerice Velika Britanija trenutno broji 22.000 punionica diljem zemlje. Kako bi riješili problem predugog procesa punjenja, Porsche je krenuo u izradu novog tipa punionice čija bi snaga od 450 kW omogućila punjenje u svega nekoliko minuta, piše BBC.

Briga za okoliš

Iako ovakav tip vozila ne zagađuje okoliš ispušnim plinovima, proizvodnja baterija i njihovo zbrinjavanje stvara puno veći problem. Kako bi se tome stalo na kraj, autoindustrija radi na razvoju većih i izdržljivih baterija kao i na njihovom učinkovitijem zbrinjavanju.

Odluka o kupnji električnih automobila uvelike može ovisiti o vašem mjestu stanovanja, potrebama, ali i budžetu. No, ako je vjerovati predviđanjima stručnjaka, u idućih nekoliko godina, ovakav tip automobila mogao bi postati puno praktičniji i isplativiji od onih klasičnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:43