Kreću radovi

Nakon pauze od pet godina najveći infrastrukturni projekt u povijesti Kanade može krenuti

Projekt će omogućiti znatno bržu isporuku ukapljenog plina na azijska tržišta
Lokacija budućeg LNG terminala u Kitimatu, Kanada
 Julie Gordon / REUTERS

LNG Canada izvijestio je u utorak o dogovoru vlasnika o velikom projektu izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji će biti usmjeren na azijska tržišta i prekida petogodišnje razdoblje zastoja na globalnoj razini u odobravanju takvih projekata.

Projekt će omogućiti znatno bržu isporuku ukapljenog plina na azijska tržišta u odnosu na one s američke obale Meksičkog zaljeva, napominje Reuters. Cilj je pokrivanje očekivanog rasta potražnje azijskih kupaca, posebno Kine, za čišćim energentima.

Partneri u projektu Royal Dutch Shell, malezijski Petroliam Nasional Bhd, kineski PetroChina Co Ltd, korejski Koreja Gas Corp i japanski Mitsubishi Corp usvojili su konačne odluke o ulaganju, objavio je LNG Canada na svojim internetskim stranicama.

PetroChina i Kogas odobrili su financiranje projekta krajem prošlog tjedna, a Shell, Petronas i Mitsubishi su objavili svoje odluke u utorak. Iz Shella su objavili da će radovi u Kitimatu u Britanskoj Kolumbiji početi odmah, a prve pošiljke očekuju se prije 2025. godine. U početnoj fazi trebalo bi se izvoziti 14 tona LNG-a godišnje iz dva postrojenja za ukapljivanje plina, uz mogućnost proširenja na četiri postrojenja.

U Mitsubishiju navode da ukupni procijenjeni trošak razvoja planiranog postrojenja za ukapljeni plin u Kitimatu iznosi oko 14 milijardi američkih dolara. U prethodnim procjenama polazilo se od pretpostavke da će iznositi oko 31 milijardu američkih dolara (oko 40 milijardi kanadskih dolara).

LNG Canada najveće je infrastrukturno ulaganje u povijesti Kanade i njegova će gradnja dati potrebnu potporu vladajućim liberalima premijera Justina Trudeaua u razdoblju povlačenja velikih ulagača iz projekata proizvodnje energenata iz naftnih pijesaka i niza problema u produljenju naftovoda prema zapadnoj obali Kanade.

Nakon pet godina pauze kanadski je projekt prvi došao do faze konačne odluke o ulaganju, napominje Saul Kavonic iz australskog ogranka švicarske banke Credit Suisse.

"Smatramo da konačna odluka o ulaganju u LNG Canada signalizira obnovljenu sklonost ulaganjima u LNG", ističe Kavonic.

Gradnja kanadskog postrojenja ujedno se vremenski poklopila s kinesko-američkim trgovinskim sukobom koji je rezultirao kineskom odlukom o carinama na uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a i mogla bi ugroziti plan američkog predsjednika Donalda Trumpa o dominantnoj ulozi SAD-a u energetskom sektoru, ističe Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:18