Kreću radovi

Nakon pauze od pet godina najveći infrastrukturni projekt u povijesti Kanade može krenuti

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.10.2018. u 16:19

AUTOR:

OBJAVLJENO:

2.10.2018. u 16:19

Cranes work in the water at the Kitimat LNG site near Kitimat, in northwestern British Columbia on April 13, 2014. British Columbia is on the brink of an energy boom. Domestic and foreign companies are looking to build two oil pipelines, multiple natural gas lines and a dozen liquefied natural gas plants to gain access to the massive Asian market and reduce their reliance on U.S. Buyers. Picture taken on April 13, 2014. REUTERS/Julie Gordon (CANADA - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION ENERGY) - TM3EA6C0TWP01
Julie Gordon / REUTERS

LNG Canada izvijestio je u utorak o dogovoru vlasnika o velikom projektu izvoza ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji će biti usmjeren na azijska tržišta i prekida petogodišnje razdoblje zastoja na globalnoj razini u odobravanju takvih projekata.

Projekt će omogućiti znatno bržu isporuku ukapljenog plina na azijska tržišta u odnosu na one s američke obale Meksičkog zaljeva, napominje Reuters. Cilj je pokrivanje očekivanog rasta potražnje azijskih kupaca, posebno Kine, za čišćim energentima.

Partneri u projektu Royal Dutch Shell, malezijski Petroliam Nasional Bhd, kineski PetroChina Co Ltd, korejski Koreja Gas Corp i japanski Mitsubishi Corp usvojili su konačne odluke o ulaganju, objavio je LNG Canada na svojim internetskim stranicama.

PetroChina i Kogas odobrili su financiranje projekta krajem prošlog tjedna, a Shell, Petronas i Mitsubishi su objavili svoje odluke u utorak. Iz Shella su objavili da će radovi u Kitimatu u Britanskoj Kolumbiji početi odmah, a prve pošiljke očekuju se prije 2025. godine. U početnoj fazi trebalo bi se izvoziti 14 tona LNG-a godišnje iz dva postrojenja za ukapljivanje plina, uz mogućnost proširenja na četiri postrojenja.

U Mitsubishiju navode da ukupni procijenjeni trošak razvoja planiranog postrojenja za ukapljeni plin u Kitimatu iznosi oko 14 milijardi američkih dolara. U prethodnim procjenama polazilo se od pretpostavke da će iznositi oko 31 milijardu američkih dolara (oko 40 milijardi kanadskih dolara).

LNG Canada najveće je infrastrukturno ulaganje u povijesti Kanade i njegova će gradnja dati potrebnu potporu vladajućim liberalima premijera Justina Trudeaua u razdoblju povlačenja velikih ulagača iz projekata proizvodnje energenata iz naftnih pijesaka i niza problema u produljenju naftovoda prema zapadnoj obali Kanade.

Nakon pet godina pauze kanadski je projekt prvi došao do faze konačne odluke o ulaganju, napominje Saul Kavonic iz australskog ogranka švicarske banke Credit Suisse.

"Smatramo da konačna odluka o ulaganju u LNG Canada signalizira obnovljenu sklonost ulaganjima u LNG", ističe Kavonic.

Gradnja kanadskog postrojenja ujedno se vremenski poklopila s kinesko-američkim trgovinskim sukobom koji je rezultirao kineskom odlukom o carinama na uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a i mogla bi ugroziti plan američkog predsjednika Donalda Trumpa o dominantnoj ulozi SAD-a u energetskom sektoru, ističe Reuters.