Povratak na Mjesec

Najbogatiji čovjek na svijetu predstavio model buduće svemirske zvjerke i razljutio Muska

Iz Bezosove kompanije su poručili da će Blue Moon pomoći da se Amerikanci vrate na Mjesec do 2024.
Jeff Bezos predstavio je Blue Moon
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos premijerno je predstavio model Blue Moona, nove letjelice namijenjene za slijetanje na Mjesec koju razvija njegova kompanija Blue Origin, objavio je Business Insider.

Riječ je o letjelici, primarno namijenjenoj za transport do četiri tone tereta na Mjesec, no u budućnosti bi mogla prevoziti i astronaute, kao i teži teret, pa je Bezos izjavio i da njegov Blue Origin može osigurati da se NASA-ina želja da astronaute vrate na Mjesec i ispuni. Konačni cilj kompanije je pomoći u uspostavljanju „kontinuirane prisutnosti ljudi na Mjesecu”.

Iz Bezosove kompanije su poručili da je Blue Moon „osmišljen kao letjelica za slijetanje i polijetanje koja će im omogućiti da vrate Amerikance na Mjesec do 2024. godine”.

Founder, Chairman, CEO and President of Amazon Jeff Bezos unveils his space company Blue Origin's space exploration lunar lander rocket called Blue Moon during an unveiling event in Washington, U.S., May 9, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Jeff Bezos predstavio je Blue Moon

„Plavi Mjesec” nosit će spremnike tekućeg hidrogena i kisika jer oni u kombinaciji jako dobro sagorijevaju, objasnio je Bezos te dodao da će ta svemirska letjelica moći sama proizvoditi gorivo i to od mjesečevog leda.

Krater Shackleton, koji se nalazi na južnom polu Mjeseca, mogao bi biti idealno mjesto za ekstrakciju zaleđene vode i razdvajanje na hidrogen i kisik, smatra Bezos. Predstavljena letjelica bila je samo model, ali otkriven je pravi raketni motor BE-7 koji bi trebao pogoniti Blue Moon letjelice. Blue Origin će, navodno, taj motor prvi puta testirati ovog ljeta.

Founder, Chairman, CEO and President of Amazon Jeff Bezos unveils the BE-7 rocket engine that his space company Blue Origin's space exploration lunar lander rocket called Blue Moon will use during an unveiling event in Washington, U.S., May 9, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Jeff Bezos predstavio je Blue Moon

Blue Moon samo je dio Bezosovog plana o kolonizaciji svemira. Ultimativni je cilj, preseliti tešku industriju u svemir, a Zemlju vratiti u prirodnije stanje.

- Zemlja je najbolji planet. Moramo ga zaštititi, to je ključno, to je naš posao. Postali smo dovoljno veliki da bi mogli naštetiti ovom planetu. Moramo koristiti resurse iz svemira - poručio je Bezos na predstavljanju modela Blue Moona.

Founder, Chairman, CEO and President of Amazon Jeff Bezos poses with children from 'Club for the Future' after his space company Blue Origin's space exploration lunar lander rocket called Blue Moon was unveiled at an event in Washington, U.S., May 9, 2019. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Jeff Bezos predstavio je Blue Moon

No, Elonu Musku, milijarderu i vlasniku SpaceX-a kojemu bi Blue Origin mogao predstavljati konkurenciju u razvoju svemirske tehnologije, predstavljanje Bezosove letjelice nije najbolje sjelo.

Tako je na Twitteru podijelio zajedljivi post u kojem je na fotografiji modela Blue Moona, prebrisao „Moon” i nadopisao „Balls”, pa je tako u njegovoj objavi Bezosova letjelica preimenovana u „Blue Balls” što je, inače, žargonski izraz za bol u testisima uzrokovanu predugom uzbuđenošću muškarca bez orgazma i ejakulacije. Drugim riječima, čini se da Musk Bezosu poručuje da predugo golica maštu javnosti s najavama, dok, ako se pita vlasnika konkurentskog SpaceX-a, nema puno konkretnih pomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:55