Finalisti IT Europe Awards

Mlada hrvatska tvrtka rame uz rame s Microsoftom, Ciscom i drugim tehnološkim divovima

Postigli su veliki uspjeh sa svojim Newton Dictate programskim rješenjem za pretvaranje govora u tekst
Marko Poljak, direktor tvrtke Newton Technologies Adria
 Krume Ivanovski

Među finalistima IT Europe Awards našla se i mlada hrvatska tvrtka Newton Technologies Adria sa svojim sustavom za pretvaranje govora u tekst, koji se koristi u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske. IT Europe Awards održavaju se već 11 godina, a ovo godine tvrtka iz Hrvatske konkurira inovacijskim magnatima i ima priliku osvojiti priznanje za svoj doprinos u razvoju tehnologije.

- Biti izabrani u finale renomirane nagrade poput ove i stajati uz bok s najvećim europskim imenima s područja inovacija i tehnologije, priznanje je već samo po sebi. Iznimno sam ponosan na svoj tim i svima nam je čast što je jedna mala zemlja kao što je Hrvatska priznata ne samo po sportskim, nego i po tehnološkim uspjesima, komentirao je Marko Poljak, CEO tvrtke Newton Technologies Adria.

Sa svojim Newton Dictate programskim rješenjem za pretvaranje govora u tekst, mlada tvrtka već se predstavila javnosti krajem srpnja 2018. godine kada je počela s projektom Ministarstva pravosuđa 'Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj'. Riječ je o projektu koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u okviru kojega se financiraju aktivnosti čiji je cilj osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa kroz nadogradnju pravosudnih IT sustava, nabavu opreme za sudove i državna odvjetništva te unaprjeđenje procesa poslovanja.

U sklopu tog projekta Ministarstvo pravosuđa je potpisalo ugovor o nabavi programskog rješenja za pretvaranje govora u tekst s pripadajućim specijaliziranim uređajima, čiji je isporučitelj tvrtka Newton Technologies Adria. Programsko rješenje za pretvaranje govora u tekst Newton Dictate pretvara govor u tekst, odnosno, pomoću tehnologije za snimanje glasa pretvara audio dokument u tekstualni dokument, koji se naknadno može uređivati.

Krajnji korisnici tog programskog rješenja su pravosudni dužnosnici i djelatnici na sudovima i državnim odvjetništvima, koje je tim tvrtke Newton Technologies Adria educirao za korištenje specijaliziranih uređaja za diktiranje. U dosadašnjem tijeku projekta uočene su prednosti korištenja navedenog programskog rješenja u vidu ubrzavanja postupaka koji se vode u pravosudnim tijelima, što je prepoznao i stručan žiri IT Europe Awards koji svake godine odabire najveće i najinovativnije proizvode s područja tehnologije koji služe unaprjeđenju učinkovitosti ne samo poslovnih, nego i svakodnevnih aktivnosti.

U samo dvije godine poslovanja tvrtke Newton Technologies Adria dostignut je impresivan broj od 1000 korisnika programskog rješenja Newton Dictate. Premda danas najveći broj korisnika broji Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, prvi koraci u Hrvatskoj napravljeni su u zdravstvu.Vodeći klinički bolnički centri, poliklinike i specijalne bolnice uvidjele su korist NEWTON Dictate kroz uštedu vremena i lakoću diktiranja radioloških nalaza, a dobar glas zatim se proširio i na druge zdravstvene grane te odvjetnička i javnobilježnička društva.

Primjenu Newton Dictate sustava i njegovu važnost za optimizaciju radnih procesa i razvoj javnog i privatnog sektora već je prepoznala Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora te je njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Schultze tvrtki Newton Technologies Adria uručio AHK inovacijsku nagradu.

- Kada smo nakon godinu dana poslovanja osvojili nagradu za inovaciju od strane AHK, sve one neprospavane noći dobile su smisao. Sada, kada poslujemo dvije godine i iza sebe imamo projekte koji su nominirani za Software Innovation Solution of the Year, potvrdili smo da smo na pravom putu i s još većim entuzijazmom krećemo prema naprijed, izjavila je Maša Martinić, COO Newton Technologies Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:20