Dani dobrog vjetra

Ministar Ćorić: 'Budućnost Hrvatske usmjerena je na obnovljive izvore energije'

Obnovljivim izvorima energije približava se i HEP
Ilustracija
 Tom Swinnen / Pexels

Budućnost Hrvatske je, bez alternative, usmjerena na obnovljive izvore, a sektor proizvodnje energije tu se najbolje snašao. Poručio je tako ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na konferenciji Dani dobroga vjetra koju organizira udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

- Dugo godina smo bili na začelju, no prema globalnom indeksu koji mjeri napredak u primjeni vjetroenergije pomakli smo se sa zadnjeg mjesta na listi zemalja u Europi te u ovoj godini digli na sredinu rang liste - poručila je pred dvjestotinjak okupljenih sudionika konferencije direktorica OIEH-a Maja Pokrovac.

U Nacrtu klimatskog i energetskog plana za razdoblje od 2021. do 2030. godine Hrvatska ima za cilj ostvariti 36,4 posto udjela obnovljivih izvora energije u bruto neposrednoj potrošnji za 2030. godinu, a to je, prema Viktoriyi Kerelskoj iz WindEurope jedan od najambicioznijih ciljeva među državama članicama EU.

- To šalje jasan signal investitorima da zemlja želi u potpunosti iskoristiti potencijal energije vjetra - dodala je.

Obnovljivim izvorima energije približava se i HEP koji prema riječima člana Uprave Marka Ćosića planira do 2030. dobiti 1500 MW nove energije od čega polovinu iz sunčanih elektrana i vjetroelektrana.

- Realizacija obnovljivog scenarija rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u našem proizvodnom portfelju za 50% te povećanjem proizvodnje sa 6 na 9 TWh godišnje u 2030. - rekao je Ćosić te naglasio da za uspješnu energetsku tranziciju moramo promijeniti viziju i mentalni sklop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:50