Novac.hr

Milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates srušio je cijenu bitcoina jednim komentarom

Bill Gates je u intervjuu priznao da bi se uključio u "kratku prodaju" (shorting) bitcoina
Bill Gates
 Charles Platiau / REUTERS

Jučerašnja izjava tehnološkog genijalca i drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu Billa Gatesa uzrokovala je pad bitcoina od 30 dolara u samo nekoliko minuta, piše USA Today.

„Bitcoin je najluđa stvar koju sam vidio”, rekao je Bill Gates u intervjuu novinarki Becky Quick istaknuvši da bi se uključio u tzv. kratku prodaju bitcoina kada bi postojao jednostavan način da se to učini.

Kratka prodaja (shorting) je ulaganje u kojem investitor zarađuje na padu cijene dionice. U ovom slučaju, Gates bi posudio bitcoin koji bi potom prodao, a onda ga otkupio kada cijena padne. Na taj način, Gates bi zapravo uložio okladu u nadi da će cijena bitcoina potonuti. Taj je komentar uznemirio kripto-zajednicu jer je otkrio Gatesove spekulacije o mogućem novom drastičnom padu vrijednosti bitcoina (u vrijeme pisanja ovog članka bitcoin se prodavao za 9,278 dolara, a još se u nedjelju navečer držao na 9,618).

Bitcoin, kao i ostale kriptovalute, zbunjuju financijske elite pa mnogi, poput Jamieja Dimona, predsjednika JPMorgan Chasea ili milijardera Georgea Sorosa odustaju od skepticizma pa se čak i uključuju u trgovanje. S druge strane, Bill Gates još uvijek drži da je budućnost bitcoina neizvjesna. Interes je, pak, pokazao za blockchain tehnologiju u pozadini bitcoina za koju tvrdi da omogućuje „siguran i disperziran alat za praćenje i izvršavanje transakcija”, stoji na USA Today.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:05