Projekt Natick

Microsoft potopio više od 800 servera u Atlantski ocean kako bi uštedio na hlađenju

U podatkovnom centru se nalazi se nalazi 12 ormara s ukupno 864 servera
 Microsoft

Microsoft je potopio podatkovni centar s više od 800 servera u Atlantik nedaleko od obale Škotske, u sklopu eksperimenta čiji je cilj spustiti cijene održavanja podatkovnih centara, javlja The Verge.

Podatkovni centri u pravilu su velika serverska postrojenja koja proizvode velike količine topline, a velike tvrtke koje su globalno prisutne često ih osnivaju i sele u hladnije države kako bi uštedjeli na hlađenju. Microsoft je eksperimente s podvodnim centrima u projektu Natick započeo prije pet godina, pa je tako 2015. potopio podatkovni centar nedaleko od Kalifornije na pet mjeseci.

Novi podatkovni centar koji se upravo hladi u Atlantiku trebao bi ostati ispod površine mora barem pet godina, a u njemu se nalazi 12 ormara s ukupno 864 servera na kojima je dostupno 27,6 petabajta podatkovnog prostora - otprilike dovoljno za pohraniti 5 milijuna filmova u visokoj rezoluciji.

Podatkovni centar je zatvoren i trebao bi raditi bez potrebe za redovitim održavanjem, a energiju dobiva kroz podvodni električni kabel. Microsoft se nada kako će najnoviji eksperiment pokazati može li podvodna pohrana podataka postati opcija za više podatkovnih centara u svijetu.

Microsoft

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:27