Zaštita podataka

Lozinke čak 600 milijuna korisnika Facebooka bile su dostupne za 20.000 zaposlenika

Lozinke za profile milijuna korisnika zaposlenicima Facebooka bile su dostupne od 2012.
Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

Lozinke nekoliko stotina milijuna korisnika Facebooka bile su dostupne za 20.000 zaposlenika te kompanije, piše BBC.

Preciznije, riječ je o 600 milijuna korisnika, a njihove su pristupne lozinke za profile na najvećoj društvenoj mreži na svijetu zaposlenicima Facebooka bile dostupne od 2012.

- Procjenjujemo da se radi od nekoliko stotina milijuna korisnika Facebook Litea, nekoliko desetaka milijuna ostalih Facebook korisnika te nekoliko desetaka tisuća korisnika Instagrama - rekli su iz kompanije koja je lani bila pogođena upravo skandalom vezanom uz zaštitu podataka korisnika.

Uz to, priznali su da su grešku otkrili još u siječnju pri provjeri sigurnosti u tvrtki te su tada i pokrenuli istragu, a propust je u međuvremenu ispravljen. No, korisnicima su to priznali tek jučer i to nakon što je Brian Krebs, sigurnosni analitičar, tu vijest već objavio.

Oštećeni će korisnici, obećali su u Facebooku, biti obaviješteni, no stručnjaci preporučuju da, bili i vi među njima ili ne, promijenite svoju lozinku na platformama kompanije.

Da pojasnimo, lozinke svih pogođenih korisnika nisu bile zaštićene, kao što inače jesu, već su bile pohranjene na serverima kompanije u običnom tekstualnom obliku. Tako je svaki zaposlenik Facebooka kada je god htio mogao iskoristiti lozinku te pristupiti tuđem profilu ili pak tu lozinku proslijediti nekome izvan kompanije. Kako su rekli iz kompanije, ne postoje dokazi da je netko stvarno i iskoristio ovu neplaniranu “pogodnost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01