Apple vs. Google

Koji je operativni sustav sigurniji za korisnike? Istraživanje je i dalje na strani iOS-a

Google je predstavio novi sustav Android O, čime je naznačio da je spreman unaprijediti sigurnost
Ilustracija: s lijeve strane Pixel 3, s desne strane iPhone X
 Shannon Stapleton/Ilija Matanović / REUTERS/Jutarnji list

Rivali iz Silicijske doline, Apple i Google, podijelili su svijet u dva tabora - obožavatelje iOS-a i ljubitelje Androida. Nakon brojnih istraživanja na temelju kojih se predviđalo kakvi su vaši osobni interesi i navike, pa čak i s kim ćete biti u vezi, istraživanje portala MarketWatch ispitalo je koliko su zaštićeni osobni podaci korisnika pametnih telefona s ta dva operativna sustava.

Google je ovoga tjedna predstavio Pixel 3, svoj najnoviji model pametnoga telefona. Iako je većinu momentalno privukao izvrsnom kamerom, stručnjaci za kibernetičku sigurnost zamijetili su njegove inovativne sigurnosne postavke, zahvaljujući kojima je proglašen najsigurnijim Googleovim uređajem do sada. MarketWattch stoga postavlja pitanje: koji je operativni sustav u konačnici za korisnike sigurniji?

Mjere za privatnost

Američka analitičarka kibernetičke sigurnosti Jessica Ortega ističe pritom da se privatnost i sigurnost uvelike razlikuju. Privatnost, navodi Ortega, podrazumijeva brigu za podatke i njihovu pohranu, a to je nešto u čemu je Apple, tvrdi, znatno bolji.

- Operativni sustav Android pohranjuje sve privatne podatke svojih korisnika, poput adrese kupovnih navika i političkih stavova, na vanjski server, a Google ih potom prodaje različitim agencijama u marketinške svrhe. Upravo zato smatram da Google kao vlasnik Androida puno manje drži do zaštite privatnosti korisnika - obrazlaže Ortega.

Osim toga, uprava Applea uvijek je puno više naglašavala potrebu za zaštitom privatnosti korisnika, a u skladu s time razvila je i inovativnu praksu pohranjivanja većine tih podataka na lokalnim serverima umjesto na jednom središnjem.

- Većina proizvođača uložit će velike napore kako bi kupce uvjerila da poduzima izvanserijske mjere zaštite korisničkih podataka. Nemojte im vjerovati jer je to naprosto hrpa gluposti - izjavio je Tim Cook, izvršni direktor Applea.

Sigurnost uređaja

Glavno je pitanje koji je od ta dva sustava otporniji na rizik od hakiranja.

Ortega ističe da Apple ima znatno više sigurnosne standarde koje aplikacije moraju zadovoljiti da bi bile dostupne na App Storeu.

- Android je koncipiran tako da bude otvoreniji tržištu, pa je njegova Trgovina Play u većoj mjeri izložena malicioznom softveru koji može sadržavati viruse jer ne postoji sigurnosni standard koji aplikacije moraju ispuniti prije distribucije - navodi Ortega, koja pritom napominje da je App Store puno restriktivniji jer sve što prodaje na svojoj platformi mora proći detaljnu sigurnosnu analizu.

Zagušen obavijestima o malicioznom softveru koji je krao podatke s telefona njegovih korisnika, Google je prije samo dva mjeseca Google iz svoje Trgovine Play uklonio čak 145 aplikacija.

Nadogradnja softvera

I sigurnost iOS-a jedan od razloga zbog kojih se zagovornici Applea radije odlučuju za iPhone umjesto Androida te pritom kao najčešći protuargument navode neredovitu nadogradnju Androidova softvera. Istraživanje provedeno 2015. godine dokazalo da je više od 950 milijuna uređaja s Androidom bilo izloženo hakerskim napadima zato što ih Google nije pravodobno zaštitio novim i naprednijim softverom.

- Google još nema dovoljnu kontrolu nad nadogradnjom softvera, pa su korisnici Androida najčešće prepušteni na milosti i nemilost teleoperatera po pitanju zaštite - rekao je Lorenzo Francesci-Bicchierai, novinar američkog portala VICE Motherboard koji prati IT.

U svojem prigovoru Komisiji za federalni porez zbog toga što telefonski operateri poput T-Mobilea, AT&T-a i Verizona nisu prijavili da Google posluje bez softverske nadogradnje Androida, čime je ugrozio sigurnost mobitela svih korisnika, Američka udruga za građansku slobodu (ACLU) upozorila je još prije pet godina da "Androidovi pametni telefoni nisu dobivali regularne obavijesti o nadogradnji sigurnosnih sustava, što je nevjerojatno opasno i neodgovorno".

Ostali napori za zaštitu sigurnosti

Iako bi se iz svega moglo zaključiti da su iPhonei puno sigurniji odabir, David Ginsburg, potpredsjednik marketinga jedne kalifornijske tvrtke koja se bavi kibernetičkom sigurnosti, smatra da korisnici ne odabiru telefone isključivo po tom kriteriju.

- Velika je odgovornost i na samim korisnicima, koji odabirom aplikacije utječu na privatnost podataka i sigurnost svojih telefona - objašnjava Ginsburg.

Iako rasprava još traje, većina se stručnjaka slaže da je iOS i dalje osjetno sigurniji kad je riječ o podacima. U međuvremenu, Google se potrudio učiniti više za svoje korisnike. Prošle je godine, naime, predstavio novi operativni sustav Android O, čime je naznačio da je spreman značajno unaprijediti sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:42