Gigafactory 3

U rekordnom roku! Ovako izgleda jedna od najvećih tvornica automobila na svijetu

U prvoj fazi projekta Musk cilja na proizvodnju 250 tisuća automobila godišnje
Gigafactory 3, tvornica Tesle u Šangaju
 Screenshot: YouTube

Kineska tvornica Tesle u Šangaju, u kojoj će se proizvoditi električni automobili Tesla Model 3 i Model Y, u četvrtak je puštena u pogon. Osebujni američki milijarder i osnivač tvrtke Tesle Elon Musk za tvornicu u okolici Šangaja investirat će dvije milijarde dolara. Uključuje to izgradnju pogona i koncesiju na 50 godina.

Screenshot: YouTube
Gigafactory 3, tvornica Tesle u Šangaju

Radovi na Teslinoj tvornici, prikladnog imena Gigafactory 3, veličine 86.5 hektara (870 tisuća četvornih metara), počeli su početkom godine, a Kinezi su u manje od godine dana (10 mjeseci) tvornicu podigli iz temelja. To je jedna od najvećih tvornica automobila na svijetu, izuzev pogona Hyundaija i Volkswagena. Gotovo je dvostruko veća od pogona Tesle u Kaliforniji.

U prvoj fazi projekta Musk cilja na proizvodnju 250 tisuća automobila godišnje, a u narednim godinama proizvodnja bi se trebala popeti na 500 tisuća Tesla Modela 3 i Modela Y godišnje u šangajskoj tvornici.

Screenshot: YouTube
Gigafactory 3, tvornica Tesle u Šangaju

Kineski plan je do 2040. godine imati 160 milijuna električnih vozila na svojim cestama. Inače, Gigafactory 3 će biti prvi automobilski pogon u Kini koji je u vlasništvu stranca, Amerikanca, a za Muska prva tvornica Tesle izvan granica SAD-a. Usprkos investiciji od dvije milijarde dolara, očekuje se da će na ovaj način Musk izbjeći visoke carine nametnute na izvoz automobila iz SAD-a u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:37