Prikupili 500 milijuna dolara

Kineski proizvođač električnih automobila Byton sprema se skinuti s trona Teslu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.6.2018. u 15:44

AUTOR:

OBJAVLJENO:

12.6.2018. u 15:44

A view of new car company Byton's concept electric vehicle, unveiled during the 2018 International CES, at the Las Vegas Convention center in Las Vegas, Nevada, January 10, 2018. Byton is a new electric vehicle start-up co-founded by former BMW and Nissan executives. The Photo by /UPI, Image: 359851428, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI

Byton električni automobil

 Kineski proizvođač električnih automobila Byton izvijestio je da je prikupio 500 milijuna dolara za pripremu proizvodnje kojom planiraju konkurirati kompanijama poput Tesle. U financiranju Bytona sudjelovali su FAW Group, Tus-Holdings, CATL i drugi, navodi se u priopćenju koje je u ponedjeljak objavio sjevernoamerički ogranak tvrtke sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

"Uspjeh ovog ciklusa financiranja pokazuje kako će strateški ulagači raznih profila dodatno proširiti krug Bytonovih prijatelja i naše mogućnosti za razvoj", istaknuo je predsjednik i suutemeljitelj kompanije Daniel Kirchert.

"Byton definira novu referentnu vrijednost za inovativne proizvođače automobila kroz četiri ključna temeljna uvjeta - tehnologiju, proizvod, kapital i tvornicu", dodaje Kirchert.

Kompanija je na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike predstavila viziju "intuitivnih i inteligentnih" automobila koji bi se od iduće godine trebali naći na globalnom tržištu a cijena bi im trebala iznositi oko 45 tisuća dolara.

Njezini su čelnici nekadašnji direktori Tesle, BMW-a, Applea i Googlea, a očekuju da će najkasnije iduće godine lansirati prve modele u Kini, te u SAD-u i Europi od 2020. godine.

U priopćenju se također navodi da je Byton službeno otvorio globalno sjedište u kineskom Nanjingu, koje surađuje s istraživačkim centrom u američkoj Silicijskoj dolini i u projektnom centru u Muenchenu u Njemačkoj.

Prva serija prototipova trebala bi se testirati u travnju iduće godine a pokretanje pilot programa proizvodnje predviđeno je za prvu polovinu 2019. godine. U Bytonu rade i na tehnologiji autonomne vožnje i očekuju da će neke funkcije ugraditi u prve modele.

Na Sajmu potrošačke elektronike direktori Bytona pokazali su kako bi njihov automobil pri otključavanju mogao koristiti prepoznavanje ljudskog lica i prilagođavati se vozaču, a moguća je i lepeza drugih mogućnosti interakcije, uključujući glasovnu kontrolu vozila uz pomoć Amazonove Alexe, te dodirom i gestama.