Let na baterije

Izraelci najavili prvi električni komercijalni avion, prima 9 putnika i prelazi 1000 km

Evation bi svoje zrakoplove prodavao za tri milijuna dolara
Električni avion Alice
 Screesnhot: YouTube

Izraelska tvrtka Evation Aircraft planira do 2020. godine na tržište staviti prvi električni komercijalni zrakoplov, piše Bloomberg. Taj podvig neće biti jeftin, a Izraelci će za realizaciju trebati čak 200 milijuna dolara.

- Imamo uvjerljivu poslovnu strategiju. Trošak jednog leta našim zrakoplovom bio bi oko 200 dolara, za razliku od 1000 dolara koliko je trošak leta zrakoplova na mlazni pogon - objasnio je Omer Bar-Yohay, izvršni direktor Evationa priznajući da su im investicije prijeko potrebne. Zasad "preživljavaju" na ulaganjima malih investitora i financijskim potporama izraelske vlade.

Evation bi svoje zrakoplove prodavao za tri milijuna dolara, a kako kaže Bar-Yohay, već imaju dogovor s potencijalnim zrakoplovnim operaterima iako ih nije htio imenovati. U ovoj su fazi dizajnirali nekoliko električnih modela, a izgradili tek jedan prototip.

Riječ je o električnoj letjelici imena Alice koju su predstavili na ovogodišnjem Paris Air Showu u lipnju. Alice prima devetoro putnika i jednim punjenjem baterija prelazi malo više od tisuću kilometara. Čak 65 posto mase zrakoplova čine litij-ionske baterije. Najveća brzina koju postiže jest do 440 kilometara na sat, a to je upola manje od klasičnog zrakoplova. Udaljenost od 150 kilometara Alice bi tako prešla za 20-ak minuta.

Prema pisanju Bloomberga, tržište električnih zrakoplova poraslo je za 30 posto u odnosu na lani, a trenutno postoji stotinu različitih projekata diljem svijeta koji rade na razvoju električne letjelice. Primjerice, Zunum Aero, tvrtka iza koje stoje Boeing i JetBlue Airways cilja do 2022. godine razviti hibridni putnički model aviona.

Kalifornijska tvrtka Joby Aviation pokušava se ubaciti na tržište električnih taksi-zrakoplova, manjih modela koji bi prevozili do četiri putnika. Isto je najavio i Uber obećavši takav model do 2023. godine. Prema njihovim riječima, Uber zrakoplov bi slijetao i uzlijetao vertikalno. U biznis su se ubacile i tvrtke Siemens, Airbus i Rolls-Royce radeći na hibridno-električnom pogonskom sustavu E-Fan X koji bi u budućnosti mogao pokretati i puno veće letjelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:12