Pad tehnološkog diva

Isplati li se igrati po pravilima na kineskom tržištu? Ako pitamo Lenovo, onda sigurno ne

Lenovo je, prema zadnjem izvještaju, nagomilao ukupno dugovanje u iznosu od 2 milijarde dolara
Mobitel Moto
 Profimedia, Zuma Press - News

U trgovinskom srazu između SAD-a i Kine, američki predsjednik Donald Trump nije se libio prozvati kineske tehnološke tvrtke za krađu intelektualnog vlasništva. No, što se događa kada kineske kompanije igraju po pravilima?

U slučaju jedne od najpoznatijih i najvećih kineskih tehnoloških tvrtki Lenovo, čini se, takva je praksa u Kini izrazito neprofitabilna. Naime, Lenovo je, prema zadnjem izvještaju, nagomilao ukupno dugovanje u iznosu od 2 milijarde dolara, piše The Guardian.

Pekinška tvrtka Lenovo 2005. godine krenula je s otkupljivanjem IBM-ovih osobnih računala, a i danas su većini najpoznatiji po laptopima. Ipak, 2014. godine, za gotovo 3 milijarde dolara, kupili su respektabilan i zvučan brend Motorolu i poslovanje odlučno proširili na tržište mobilnih uređaja. Motorola je, kao američka tehnološka ikona, prvi mobilni uređaj prodala još 1983. godine, a njihov “Hello, Moto” prepoznaje se globalno.

Međutim, snaga brenda nije pomogla izvršnom direktoru Lenova Yangu Yuanqingu da se stvari razviju po planu. Prema pisanju Guardiana, od preuzimanja Motorole, u kineskoj kompaniji nisu uspjeli niti jedan kvartal završiti “u plusu” što je dovelo do trenutnih gubitaka od 2 milijarde dolara i pada prodaje od gotovo 20 posto u odnosu na 2014. godinu, a u ožujku je čak i otpušteno gotovo 400 inženjera iz čikaškog ureda.

Problem je, smatraju na Guardianu, u unutarnjoj borbi i posvećivanju jednom brendu – ili Lenovo ili Motorola. Kompanija nije željela odustati niti od jednog te su na nekim tržištima bili prisiljeni duplicirati svoju ponudu, dok su na nekima išli samo s jednim brendom, ali onda ostvarivali značajne gubitke. Isto tako, na upit zašto posluju u gubitku, iz Lenova su krivicu prebacili na skupe komponente u uređajima, prenosi Guardian.

Iako se može reći da je razlog lošeg poslovanja pogrešno i nejasno upravljanje ili nepravovremene akvizicije, no problem je i u već uvriježenoj kineskoj tehnološkoj praksi koju je istaknuo upravo predsjednik Trump.

Kineska tehnološka tvrtka koja je pretekla Lenovo i zasjela na treće mjesto iza nedodirljivog Applea i Samsunga je Huawei. Iako su kineske tvrtke postale puno opreznije po pitanju intelektualnog vlasništva, valja napomenuti da je Huawei još od 2012. poznat po sudskim procesima koji uključuju optužbe za krađu intelektualnog vlasništva i industrijsku špijunažu. Tako su u Huawei prst uperile i velike američke tehnološke tvrtke poput Ciscoa i, ono najzanimljivije, Motorole dok je još bila u vlasništvu američkog giganta Googlea. Ti su sudski procesi završeni nagodbom iza zatvorenih vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:34