Tehnološki div

Intel u širenje poslovanja u Izraelu ulaže 10 milijardi dolara i zapošljava tisuće ljudi

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.1.2019. u 16:38

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.1.2019. u 16:38

FILE PHOTO: The logo of Intel, the world's largest chipmaker is seen at their offices in Jerusalem, April 20, 2016. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo
Ronen Zvulun / REUTERS

Intel, logo

Američki tehnološki div Intel objavio je u utorak da širi poslovanje u Izraelu čiji su ministri utvrdili da će kompanija u tvornicu u njihovoj zemlji uložiti oko 10 milijardi dolara.

"Intel je danas objavio da će izraelskoj vladi podnijeti poslovni plan za nastavak ulaganja u tvornicu u Kiryat Gatu", stoji u priopćenju Intelova izraelskog ogranka.

Ministar financija Moshe Kahlon izjavio je u ponedjeljak navečer da ga je Intel obavijestio o odluci "bez presedana" o "dodatnih 40 milijardi šekela ulaganja" koja će jugu zemlje donijeti tisuće radnih mjesta.

Ministar gospodarstva Eli Cohen istaknuo je pak da je Intel odlučio "u Izraelu izgraditi svoju najnapredniju tvornicu".

Već prošle godine Intel je odlučio uložiti pet milijardi dolara u modernizaciju pogona u Kiryat Gatu.

Godine 2017. kompanija je zaključila 15 milijardi dolara vrijedan sporazum o kupnji izraelskog Mobileyea, specijaliziranog za tehnologiju automatizacije. Vrijednost te transakcije najveća je u povijesti izraelskog sektora sofisticirane tehnologije.

Intel trenutno u tvornici u Kiryat Gatu i u razvojnim centrima diljem Izraela zapošljava 11.700 ljudi, te dodatnih 1.170 radnika Mobileyea.

Intel je prošle godine u Izrael izvezao proizvode ukupne vrijednosti četiri milijarde dolara, pokazuju podaci te kompanije.