Razglednica iz budućnosti

Inovatori iz Zagreba za novi Magnum: Neka igre počnu, spremni smo za virtualni turizam

Razvojni tip tvrtke VR Pole osmislio je seriju VR stupova i 3D 360 digitalnih animacija koje turistu pokazuju stvarnu lokaciju u nekom prošlom vremenu
Damir Balen i Milan Gudeljević iz startup tvrtke VR Pole koja proizvodi opremu za VR turizam
 Foto: Tomislav Krišto / Hanza Media

Tehnologija iz SF filmova prodire i u turizam, a tome su pridonijeli i inovatori iz Zagreba koji spajaju budućnost i prošlost tako da kroz virtualnu stvarnost prikazuju onu davno zaboravljenu, ali i formiraju onu dosad neviđenu. Njihov proizvod nazvan je VR Pole, a zanimanje je veliko.

'Ljudi putem naše proširene stvarnosti (AR ili augmented reality) mogu promotriti zagrebačku katedralu onakvu kakva je bila prije više od jednoga stoljeća, prije velikog potresa 1880. godine', govore mi Damir Balen (32), 3D artist, i Milan Gudeljević (29), CEO tvrtke.

Treći partner i direktor animacije, Dragan Vejnović (32), živi u Londonu, gdje neumorno radi na novim skicama za VR Pole projekte. Partneri su ozbiljni u namjeri da se uključe u tržište čiji bi prihodi do 2020. godine trebali premašiti 162 milijarde američkih dolara. Facebook, Google, Samsung i Microsoft već dulje razvijaju proizvode za VR i predvode hardverske inovacije koje bi po Goldman Sachsu do 2025. mogle donijeti prihode od 45 milijardi dolara, a slično i kroz softverska rješenja.

Gaming i zabava odavno nisu u modi, na redu je turizam ili ono što se naziva: putovanje iz vlastitog kauča. A VR Pole korak je u dobrom smjeru. Osnivači priznaju da se boje povjesničara, što je dobra stvar i znak da su točni u projekcijama. Njihov VR Pole trenutačno se može isprobati u Muzeju iluzija u Ilici, a bit će postavljen i u Biogradu, gdje će oživjeti krunidbu kralja Hrvatske i Dalmacije Kolomana iz 1102. godine. Sljedeći su korak strano tržište i arhitektura.

'Stavit ćeš naše naočale na glavu i moći prošetati prostorom onakvim kakav će biti kad bude sagrađen', kažu mi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:32