Novi standard

Industrijski 5G

5G bi u nadolazećih 15 godina svjetskom gospodarstvu trebao priskrbiti 2,2 bilijuna američkih dolara
Ilustracija
 Siemens

Korisnici pametnih telefona nisu jedini, i u industriji se raduju novom standardu mobilne telefonije 5G. Poduzeća mogu povezati svoju opremu potpuno bežično, a time proizvodni pogon i intralogistiku oblikovati učinkovitije, autonomnije i fleksibilnije nego ikad.

U današnje vrijeme tvornički strojevi i dalje su najčešće umreženi kabelima. No to će se vjerojatno promijeniti u bližoj budućnosti – novim komunikacijskim standardom 5G. On bi na početku trebao raspolagati brzinom podataka između jednog i pet gigabita, a kasnije čak 20 gigabita u sekundi, što je veliki korak u usporedbi s prethodnikom LTE-om od kojega je 10 do 20 puta brži. To su radosne vijesti za korisnike mobitela jer će tada moći uživati u filmovima 4K-rezolucije i kad su daleko od kuće. Za industriju to s druge strane znači puno više: prekretnicu na putu k industriji 4.0 u kojoj će pametne tvornice postati fleksibilnije i produktivnije zahvaljujući neprekidnoj digitalizaciji i internetu stvari.

Robusno, ultrabrzo, širokopojasnost

To bi trebala postati bežična mreža koja će zahvaljujući svojoj širokopojasnosti sjediniti puno funkcija: od automatiziranog sustava polica ili robota za proizvodnju pa sve do klima uređaja i kontrolne ploče. Sveobuhvatna mreža kojom je moguće bežično upravljati industrijskim postrojenjem – robusna, ultrabrza i opremljena udobnom pojasnom širinom. „Mogućnosti su neizmjerne“, kaže Sander Rotmensen, voditelj upravljanja proizvodima za bežičnu industrijsku komunikaciju u Siemensu. „Zamislite jedan tvornički objekt u kojem autonomna flota vozila precizno usklađena s proizvodnjom, robom, zamjenskim dijelovima ili gotovim proizvodima prenosi teret naprijed-natrag između rampi za dostavu, tvorničkih hala i skladišta – industrijski 5G to omogućuje. Za industriju, radilo se o kemijskom poduzeću, automobilskim sektoru ili elektrotehničkoj industriji – obećanja 5G-a jednako su zamamna: U tvorničkim objektima novi standard mobilne telefonije omogućuje prijenos podataka na milijun uređaja interneta stvari po kvadratnom kilometru – na cijelu proizvodnu liniju te senzore koji mjere temperaturu i protok ili autonomne mobilne robote.

Pritom industrijski 5G prvi put dopušta brzinu reakcije u donjem rasponu milisekundi, recimo kada kamere prepoznaju strano tijelo na pokretnoj traci te se robotska ruka trenutno mora postaviti u stanje mirovanja. Osim toga, širokopojasnost može prvi put doista iskoristiti potencijal „proširene stvarnosti“, što označava novu razinu u interakciji između čovjeka i stroja. Ne čudi što se predviđa da će tržište biti ogromno.

Prema izvješću „Mobile Economy 2019 Report“ koji je izdalo međunarodno udruženje mobilnih operatera GSMA, već 2025. godine 15 % mobilnih mreža diljem svijeta bit će povezano na 5G. Godišnje bi se tada uložilo 160 milijardi američkih dolara u 5G-mreže. Tim tempom 5G bi prema prognozama u nadolazećih 15 godina svjetskom gospodarstvu trebao priskrbiti 2,2 bilijuna američkih dolara – posebno uz poticaje proizvodne industrije i javnih komunalnih poduzeća.

Bežična komunikacija svakako nije novitet u industriji. Siemens primjerice između ostalog upotrebljava industrijski WLAN za brzo otkrivanje curenja ulja ili plinovoda, za nadzor i upravljanje elektroenergetskim mrežama na otocima ili kod mobilnih sustava za prijevoz u tvornicama. Osim toga već postoje odvojene privatne LTE-mreže, npr. u tvornicama ili lukama. Ipak, sve to ne može ni približno ponuditi raspon usluga koji nudi 5G. „5G prvi će nam omogućiti potpuno umrežavanje industrije“, tvrdi Herbert Wegmann, voditelj industrijske komunikacije i identifikacije u Siemensu.

Posebni izazovi industrije

Koliko god da se ti izgledi činili bajnima, tehnologija i dalje nije posvuda dostupna. Iako je međunarodno tijelo za mobilne mreže 3GPP krajem 2018. objavilo standarde 5G-sastavnica za komercijalne mobilne mreže, još uvijek nedostaju posebni zahtjevi industrijskog 5G-standarda, no oni bi trebali uslijediti do kraja ožujka 2020.

Naposljetku, uz pomoć međunarodnog predstavničkog tijela industrije „5G Alliance for Connected Industries and Automation“ (5G-ACIA), kojem osim Siemensa pripadaju i druga OT- (Operational Technology) i IT-poduzeća, u Njemačkoj je uspješno rezerviran 100-megahercni pojas između 3,7 i 3,8 gigaherca koji je moguće upotrebljavati hi!future isključivo za lokalne mreže u industrijskim aktivnostima.

„Smisleno je da industrija ima izravan pristup tim frekvencijama“, kaže Rotmensen. „U konačnici, mi najbolje poznajemo zahtjeve svoje opreme – i zato mrežu možemo odgovarajuće optimirati prema određenoj primjeni.“ Jednom kad je mreža namještena, tvornici više ništa ne stoji na putu. To jest, gotovo ništa. Važno je da industrijski 5G ostvari međunarodni značaj. Jer tek tada će tehnologije koje se temelje na 5G-u moći biti korištene u industriji diljem svijeta, a ta industrijska grana onda može odgovarajuće procvjetati.

Ipak, na dvama najvažnijim svjetskim tržištima, u Sjedinjenim državama i u Kini, intenzivno se radi na uvođenju 5Ga. „Još prije nego što lokalne industrijske mreže budu pokrenute“, kaže Rotmensen, „Siemens će ponuditi rješenja za industrijski 5G. Jer naravno da je razvoj kod nas – kao i u drugim poduzećima – već odavno u punom jeku.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:26