Tehnološki ratovi

Huawei do 2020. planira prvo mjesto oteti Samsungu, hoće li ih u tome spriječiti optužbe

Prihodi Huaweija lani su porasli za 40 posto na 52 milijarde dolara
Richard Yu, izvršni direktor Huaweija
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Kineski Huawei do 2020. godine planira zasjesti na prvo mjesto najprodavanijih pametnih telefona i tu titulu oteti dosadašnjem prvaku Samsungu, priopćili su u četvrtak iz kompanije, prenosi CNN.

- Najranije ove godine, a najkasnije do kraja iduće, postat ćemo broj jedan – kazao je Richard Yu, izvršni direktor Huaweija.

Inače, kineski tehnološki div lani je na drugom mjestu preskočio popularni Apple prodajući više od 200 milijuna pametnih telefona. Rast je to u prodaji od 30 posto u odnosu na godinu prije, a prodali su i 100 milijuna tableta. Prihodi su im stoga porasli za 40 posto na 52 milijarde dolara u 2018. godini.

Huawei je očekivano najpopularniji u Kini, ali najprodavaniji je pametni telefon i u Japanu, Maleziji i Tajlandu. Među prva tri brenda nalaze se i u Meksiku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Južnoafričkoj republici.

Iza popularnosti Huaweija prvenstveno stoje prihvatljive cijene. Prosječna je cijena njihovih uređaja izjednačena sa Samsungovim, odnosno oko 300 dolara. To je gotovo tri puta manje od novijih modela Appleovog iPhonea.

Što se tiče mrežne opreme, švedski su Ericsson izgurali s prvog mjesta prije gotovo deset godina. Opremu za novu 5G mrežu sada dostavljaju u 170 zemalja i više od 200 telekoma. Sve to usprkos pritiscima zemalja poput SAD-a, Novog Zelanda i Australije koji su ograničili ili posve zabranili korištenje njihovih uređaja i opreme.

Huawei se, naime, nalazi pod sumnjom da rade za kinesku vladu, a svoju opremu koriste za industrijsku špijunažu u zapadnim zemljama. Iako te optužbe zasad nisu previše utjecale na Huaweijeve klijente istup britanskog telekoma Vodafone mogao bi biti znak za uzbunu. Drugi je najveći svjetski telekom u petak objavio da “pauziraju” implementaciju Huaweijeve opreme dok se napokon ne razriješe sve dvojbe oko potencijalni špijunskih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:06