eMobilnost

HEP predstavio projekt uspostave punionica električnih vozila od Slovenije do Jadrana

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.7.2019. u 13:31

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.7.2019. u 13:31

Brinje, 100719.
Benzinska postaja INA.
Na autocesti A1 u smjeru Dubrovnika pustena je u rad nova HEP-ova punionica za elektricna vozila, cime se
po prvi put omogucuje voznja elektricnim automobilom od granice sa Slovenijom i Madjarskom do Jadranskog mora.
Na fotografiji: svecano otvaranje na odmoristu Brinje, Sandor Fasimon , Frane Barbaric
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Sandor Fasimon , Frane Barbarić

Stavljanjem u punu uporabu šesnaest punionica za električna vozila na autocestama u našoj zemlji, Hrvatska elektroprivreda danas je predstavila projekt 'S HEP-om na struju od granice do Jadranskog mora'.

- Ovime smo stavili Hrvatsku na europsku mapu elektromobilnosti i uključili se u mrežu električnih punionica na transeuropskoj prometnoj mreži. To znači da, primjerice, naši gosti iz Norveške, koja je primjer elektromobilnosti, mogu bez poteškoća svojim vozilom na električni pogon doći do bilo koje od naših turističkih destinacija na Jadranu - ustvrdio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić na maloj svečanosti stavljanja u punu uporabu jedne od 16 punionica, na odmorištu u Brinju, pokraj Inine benzinske crpke, na autocesti Zagreb-Dubrovnik.

Od 16 HEP-ovih punionica, 12 ih je postavljeno u suradnji s Inom, a nalaze se na odmorištima Ljubeščica, Vukova Gorica, Brinje, i Lepenica Sjever, te na točkama ulaska ili izlaska s autocesta u Goričanu i u Sesvetskom Kraljevcu. Preostale četiri punionice nalaze se u Vrbovskom, Čavlama, Delnicama i Fužinama, u neposrednoj blizini autoceste.

Kako se čulo na svečanosti u Brinju, ukupno će više od 30 punionica za električne automobile na autocestama u pravcu mora te u pravcu granice sa Srbijom, biti instalirano na odmorištima pokraj maloprodajnih mjesta Ine, čiji je predsjednik Uprave Sandor Fasimon u Brinju izrazio oduševljenje suradnjom na ovom projektu s HEP-om.

 

- Ovo je fantastična stvar za sve nas, Ina kroz ovu suradnju potvrđuje svoju posvećenost kupcima koji su nam uvijek na prvome mjestu, jer će uz punjenje vozila na našim crpkama moći kratiti vrijeme uz kavu, obroke i odmor - istaknuo je Sandor Fasimon.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Domagoj Validžić ocijenio je ovaj projekt HEP-a koji je sufinancirala Europska unija, kao snažan doprinos naporima države da se osigura međugradski prijevoz električnim automobilima.

- Završetkom u ovome trenutku aktivnih projekata, HEP-ova će mreža, zajedno s već instaliranim punionicama u hrvatskim gradovima, imati više od stotinu punionica - naveo je Validžić na svečanosti u Brinju, kojoj su nazočili i predstavnici HAC-a.

U HEP-u su ovaj događaj predstavili i kao doprinos kompanije obilježavanju Nacionalnog dana Nikole Tesle, stoga je i svečanost priređena u Teslinoj rodnoj Lici.