Korak naprijed

Googleova nova umjetna inteligencija: Softver telefonom rezervira mjesta u restoranu

Google napravio proboj u umjetnoj inteligenciji, Duplex sposoban za verbalnu komunikaciju i slanje e-maila
Sundar Pichai, CEO Googlea
 Stephen Lam / REUTERS

Internetski div Google napravio je novi proboj u umjetnoj inteligenciji. Novi glasom kontrolirani sustav Duplex može rezervirati stol u restoranu, napisati e-mail i djecu naučiti ispravnom ponašanju, prenosi Bloomberg.

Tvrtka koja je predvodnik u internet tehnologiji, a prošle je godine ostvarila prihode od 109 milijardi dolara u nekim aspektima zaostaje za tehnološkim tvrtkama poput Applea i Amazona, ali umjetna inteligencija nije jedna od tih.

Jučer je na kalifornijskoj informatičkoj konferenciji I/O upravo novi “pametni” sustav Duplex, koji je nadogradnja poznatog Googleovog asistenta, plijenio pažnju posjetitelja, a mnogi već tvrde da je pretekao slične sustave s kojima se može komunicirati poput Amazonove Alexe i Appleove Siri.

U demonstraciji uživo, Duplex je zatražen da dogovori rezervaciju u restoranu. Nakon što je čovjek na drugoj strani primio poziv, softver je bio sposoban raspraviti različite vremenske opcije, broj sjedećih mjesta i ostale detalje, stoji u Bloombergovom izvještaju.

To je moguće, tvrde, jer je sustav Duplex programiran da automatski “uči” iz pruženih podataka bez potrebe za daljnjom ljudskom intervencijom. Prednost naspram Alexe i Siri ostvaruje i zbog naprednog “mozga”, odnosno procesora za obradu tenzora ili TPU-a koji je sada čak osam puta brži od prošlogodišnje inačice. To znači da je obrada podataka i učenje Duplexa isto toliko brže.

Upravo ta konfiguracija omogućuje i opciju “Smart Compose for Gmail”, odnosno tehnologiju koja predviđa riječi, ali i cijele fraze i rečenice koje korisnik tipka ubrzavajući proces pisanja. Odmak je to od uobičajenih sugestija koje su se nudile kroz sustav “Smart Replies”.

Zanimljiv detalj predstavlja i reagiranje softvera na “čarobne” riječi. Tako će Googleov softver poticati djecu da u komunikaciji s njim koriste riječi poput “molim” podučavajući ih lijepom ponašanju. Također, glas koji će predstavljati Duplex u službenoj verziji softvera bit će poznatog glazbenika Johna Legenda. Budući da će biti gotovo nemoguće razlikovati Googleovog robota od pravog čovjeka, neki se već sada pitaju, piše Washington Post, treba li uvesti obvezu otkrivanja sugovorniku kada razgovora sa strojem, a kada s čovjekom?

Kako se Googleov Duplex snalazi u komunikaciji s čovjekom možete pogledati u videu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:06