Novac.hr

Google uskoro kreće s naplatom svojih aplikacija na svim novim mobitelima u EU

Od 29. listopada svaki novi Android uređaj na tržištu EU-a biti će podložan novim troškovima
Nokia 8 Sirocco Android
 Peter Nicholls / REUTERS

Po prvi put u povijesti Google mijenja način poslovanja na tržištu Europske unije pa će tako proizvođačima pametnih telefona početi naplaćivati licencu za korištenje njihovih aplikacija na Android sustavu. Do sada Google nije naplaćivao svoje aplikacije poput Play Storea, Gmaila i YouTubea zbog prihoda koje je dobivao preko Chromea i Google tražilice, ali to se sada mora mijenjati, piše The Verge.

Ova odluka došla je kao odgovor digitalnog giganta na kaznu Europske komisije od 5 milijardi dolara. Naime, Komisija je u srpnju ove godine kompaniju kaznila zbog kršenja pravila slobodnog tržišnog natjecanja jer je financijskim poticajima proizvođače koji koriste njihov Android sustav natjerala da instaliraju Google tražilicu kao zadanu aplikaciju. Budući da je Android daleko najrašireniji mobilni sustav, s tržišnim udjelom od 80 posto, Google je svojom poslovnom strategijom bilježio veliku zaradu kroz mobilne i video oglase.

Do sada su korisnici Android sustava svoje uređaje dobivali s unaprijed instaliranim Googleovim aplikacijama poput Chromea, tražilice, Gmaila, Play Storea i sličnih, no Komisija je ocijenila da taj potez nije legalan. Tako će od 29. listopada, kada nova poslovna odluka stupa na snagu, svaki novi Android uređaj, koji će se prodavati na tržištu EU-a, biti podložan novim troškovima.

Hiroshi Lockheimer, viši potpredsjednik Googlea na svom blogu naveo je kako ovom odlukom žele izbjeći daljnje sankcije Komisije te iz tog razloga novi mobiteli i tableti na europskom tržištu više neće dolaziti s predinstaliranim spornim aplikacijama već će s proizvođačima sklapati nove ugovore o naplati licenciranih paketa.

Što to znači za proizvođače?

Novom odlukom proizvođači će dobiti tri opcije. Svojim će korisnicima moći ponuditi čisti Android sustav, koji će i dalje ostati besplatan bez predinstaliranih aplikacija, zatim licencirani paket koji uključuje Play Store, Gmail, Google Maps, YouTube i druge Googleove aplikacije, ali bez tražilice i Chromea koje proizvođači mogu uzeti besplatno uz ugovoreni paket (ali i ne moraju) te na posljetku kompletan sustav kakav imamo i danas, ali s time da će za njega proizvođači morati platiti licence.

- Mislim da ova odluka neće imati veliki utjecaj na naše tržište. Hoće li doći do rasta cijena mobilnih uređaja ovisi o samim proizvođačima. Smatram da će Googleova licenca koštati svega 5 do 10 dolara, a možda i manje. Morate znati da ova kompanija ima 8 platformi na kojima ima preko milijardu korisnika i ako bi od svakog od njih uzela samo dolar, time bi došla do zarade od 8 milijardi dolara - kazao je Miroslav Varga, internet marketing PPC ekspert u kompaniji Escape.

Iako još uvijek nije poznato koliko će navedeni paketi koštati i hoće li zbog njih doći do rasta cijena mobilnih uređaja, ovom odlukom proizvođačima se po prvi put omogućava korištenje alternativnih verzija "Androida" koji nisu razvijeni u suradnji s Googleom, poput Amazonovog Fire OS-a, a koje se do sada nije moglo pronaći na europskom tržištu.

- Ovakva odluka EU ima potencijala naštetiti svim uključenim stranama - osim proizvođačima uređaja. Ukoliko se oni okrenu alternativnim marketima sam proces isporuke i distribucije aplikacija će se promijeniti, te ćemo umjesto na jedan svima dostupan market, aplikaciju morati isporučiti i ažurirati na više marketa. U slučaju da Google odluči dopustiti proizvođačima da na tržište lansiraju i nekompatibilne Android uređaje to bi moglo još više fragmentirati (već fragmentirano) tržište i povećati vrijeme i troškove samog razvoja i testiranja novih i održavanja starih aplikacija, pogotovo ukoliko se proizvođači odluče na distribuciju uređaja bez Play servisa na koje se većina aplikacija danas oslanja. Takva situacija bi cijelo tržište aplikacija mogla vratiti desetak godina unazad, u doba kada je svaki proizvođač imao vlastiti OS i platformu za distribuciju - smatra Ian Rumac, Android arhitektu kompanije Undabot

Što to znači za korisnike Androida?

- Sada sve ostaje na korisnicima koji će se sami morati pobrinuti za svoje najdraže aplikacije. Vi će te i dalje na svojim mobitelima moći imati YouTube ili Gmail, ali će te ih ovaj put morati sami instalirati - dodao je Varga.

Ako se proizvođači ne odluče na plaćanje licence za svima nam znane aplikacije, korisnici bi se po prvi put mogli susresti s nečim potpuno novim i nepoznatim. Iako Google i dalje ostavlja opciju da korisnik samostalno skine i instalira njegove aplikacije na svoj uređaj, ova odluka mogla bi dovesti do velike pomutnje među korisnicima, ali i do narušavanja Googleovog monopola u svijetu aplikacija, upozoravaju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49