Europsko širenje

Google ulaže 690 milijuna dolara u podatkovni centar u Danskoj, zaposlit će do 200 radnika

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.11.2018. u 15:58

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.11.2018. u 15:58

Google headquarters in Mountain View, California, Image: 163440448, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Googlea u Silicijskoj dolini

Google planira uložiti 4,5 milijardi danskih kruna (690 milijuna dolara) u podatkovni centar u danskoj Fredericiji, objavila je u utorak danska podružnica američkog tehnološkog diva.

U Googleu su također odlučili aktivno tragati za dodatnim mogućnostima „ekoloških“ ulaganja u Danskoj, analizirajući niz potencijalnih projekata, uključujući vjetroelektrane i solarne elektrane na kopnu, izvijestili su, ne navodeći pojedinosti o mogućim partnerima.

Danska ima veliki sektor baziran na korištenju energije vjetra, u kojem se izdvajaju proizvođač turbina Vestas Wind Systems i operater vjetroelektrana na moru Oersted.

U rujnu Google je potpisao 10-godišnji ugovor o kupnji energije koja će se proizvoditi u tri nove vjetroelektrane u Finskoj, a napajat će jedan od njegovih podatkovnih centara.

Nakon što bude dovršen 2021. godine, centar u danskoj Fredericiji zapošljavat će 150 do 200.

Osim u Fredericiji, Google je prošle godine kupio i zemljišnu parcelu u Aabenraau, u susjedstvu planiranog Appleovog podatkovnog centra. Facebook također namjerava izgraditi podatkovni centar u Danskoj.