Noviteti

Google je predstavio novu verziju Androida koja bi mobitele mogla učiniti još pametnijima

Novu softversku nadogradnju korisnici Androida mogu očekivati na jesen
Nokia 8 Sirocco Android
 Peter Nicholls / REUTERS

Google je konačno predstavio dugoočekivanu novu verziju Androida 9.0. Kao i sve dosadašnje softverske nadogradnje i ova dolazi s interesantnim nazivom Android P, odnosno Pie (pita).

Kako piše TNW, uvid u budući izgled najraširenijeg mobilnog operacijskog sustava već sada mogu dobiti vlasnici Googleovih Pixel mobitela i Essential Phonea.

Pie dolazi s nekoliko noviteta u samom sučelju, sustavu notifikacija i sigurnosnih značajki. Kako bi naše pametne telefone učinili još više „user friendly” u kompaniji su se ovog puta odlučili na izradu prave umjetne inteligencije u malom. Android Pie će tako 'učiti' od vas i pratiti vaš način rada kako bi sve aplikacije mogao prilagoditi upravo vašim potrebama. Njegov sustav umjetne inteligencije otišao je toliko daleko da će uređaj biti u mogućnosti prepoznati jeste li u uredu, kod kuće ili na putu, te će na temelju toga samostalno obavljati određene zadatke.

Kako njegovoj pameti tu ne bi bio kraj, unutar izbornika nalazit će se statistika korištenja uređaja, a sve u cilju da bi 'ovisnici' mogli osvijestiti svoje navike i pripaziti na prekomjerno korištenje. Uz statistiku, kao i na Facebooku korisnicima će biti dostupna opcija podešavanja dnevnih ograničenja, odnosno, dnevnog rasporeda aktivnosti putem kojeg bi se mobitel u određeno vrijeme samostalno prebacio u 'do not disturb' (ne smetaj) način rada.

Softversku nadogradnju za ostale mobilne uređaje korisnici mogu očekivati na jesen, a njegov dolazak varirat će ovisno o proizvođaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:39