'To će svima pomoći'

Google je počeo financirati projekt automatiziranog pisanja vijesti

AUTOR:

  • Sandra Pudja

OBJAVLJENO:

7.7.2017. u 11:59

AUTOR:

  • Sandra Pudja

OBJAVLJENO:

7.7.2017. u 11:59

FILE PHOTO: People are silhouetted as they pose with laptops in front of a screen projected with a Google logo, in this picture illustration taken in Zenica October 29, 2014. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo - RTS18WIF
REUTERS

Tehnološki manijak Google počeo je financirati projekt koji nastoji postići automatizirano pisanje vijesti. Ukratko, vijesti će pisati i ljudi, ali i sama računala.

Press Association iz Ujedinjenog Kraljevstva dobilo je financijsku podršku od 807.000 dolara iz Googleove inicijative "Digital News". Plan je da reporteri u kombinaciji s robotima i podacima zajednički proizvode dnevni sadržaj vezan uz vijesti. Zovu to "RADAR", kao kombinacija riječi Reporter, Data i Robot.

Sadržaj bi se proizvodio za manje news portale, javlja The Next Web.

Urednik s Press Associationa Pete Clifton novinarima ipak poručuje da se ne brinu da će im "roboti preoteti posao". Automatizacija koju će osigurati računala samo će pomoći vještim urednicima i novinarima da brže generiraju i stvaraju sadržaj. Ovo će najviše pomoći lokalnim medijima koji se godinama financijski bore za opstanak, a velik dio je već ugašen.

- Novinari će i dalje biti vitalan dio procesa, ali RADAR će nam omogućiti da počnemo koristiti umjetnu inteligenciju kako bi dobili količinu lokalnih priča koje inače ne bi mogli fizički toliko proizvoditi - pojasnio je Clifton.