Ljudi 2.0

Futuristički plan Muska: 'Već od 2020. bit ćemo u mogućnosti u ljudski mozak ugraditi čip'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 15:04

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 15:04

SpaceX owner and Tesla CEO Elon Musk reacts during a conversation with legendary game designer Todd Howard (not pictured) at the E3 gaming convention in Los Angeles, California,.U.S., June 13, 2019. REUTERS/Mike Blake
Mike Blake / REUTERS

Elon Musk

Elon Musk u utorak je putem livestreama objavio kako će do 2020 godine njegov startup Neuralink započeti ugradnju mikročipova u mozak. Tim bi potezom, ljudima omogućili "simbiozu s umjetnom inteligencijom" istaknuo je kontroverzni milijarder.

Predloženi mikročip, veličine četiri puta četiri milimetra, bio bi sposoban stimulirati neuronske ćelije mozga koje zatim komuniciraju s drugim stanicama u tijelu, koristeći male fleksibilne niti elektroda. Svaki pojedinačni elektrodni navoj u mozak bi bio ubačen pomoću preciznog kirurškog robota. Kako navode iz kompanije, postupku je potpuno siguran i bezbolan, a uspoređuju ga s laserskom operacijom oka, piše Business Insider.

No, unatoč svemu Musk priznaje da strahuje kako će pomalo futurističkom zahvatu trebati vremena da dobije odobrenje američke agencije za hranu i lijekove.

Između ostalog, cijeli sustav mogao bi se koristiti i za liječenje do sada neizlječivih bolesti kao što je Parkins ili Alzheimer, te bi u konačnici mogao "očuvati i poboljšati" funkciju mozga. Još 2016. godine Musk je u ovu pomalo nepoznatu kompaniju uložio 100 milijuna dolara. Neuralink do sada je okupila neke od najvećih svjetskih stručnjaka iz područja neurologije