Novi oblici isporuke paketa

FedEx u suradnji s Walmartom i Pizza Hutom kreće u testiranje robota za kućnu dostavu

Brojni trgovci i restorani već duže vrijeme eksperimentiraju s novim oblicima dostave
FedExov dostavni robot
 YouTube

Ovog ljeta FedEx u suradnji s Walmartom i Pizza Hutom planira započeti s testiranjem robota za kućnu dostavu.

Za razvoj ovog robota FedEx se udružio s kompanijom DEKA za razvoj i istraživanje, a ovaj tandem ističe kako bi njihovo autonomno vozilo uskoro moglo pokrivati dostavu paketa u više od 1.900 gradova diljem svijeta.

Naime, ovaj novi dostavni robot, koji u stvari više podsjeća na hladnjaču na kotačima može postići brzinu od 16 kilometara na sata. Kamera koja se nalazi na vrhu vozila, zajedno s navigacijskim sustavom pomaže mu u kreiranju plana puta, dok mu detektor okoline, omogućava samostalno snalaženju u prostoru, izbjegavanje objekata, pješaka, automobila, ali i ostalih sudionika u prometu. Pije nego FedEx krene u osvajanje tržišta sa svojim novim robotom, on mora poručiti dobre rezultate u testnom gradu Memphisu, piše CNBC.

Brojne dostavne službe, trgovci i restorani već duže vrijeme eksperimentiraju s novim oblicima dostave, a sve s ciljem kako bi smanjili visoke cijene tih usluga. Tako, primjerice neki već sada za dostavu svojih paketa koristi različite robote, dronove, ali i ostala autonomna vozilima. S druge pak strane, neki restorani, kako bi smanjili troškove odlučili su se na različite posrednike poput Uber Eatsa, DoorDasha i GrubHuba.

No, unatoč sve većem napretku tehnologije mnoge države i dalje od dostavnih službi zahtijevaju da zbog sigurnosnih razloga i nepredviđenih prometnih situacija, uz autonomna vozila idu i zaposlenici.

Inače, FedEx nije prva kompanija koja je krenula u projekt robotske dostave. Trgovački internetski div, Amazon već neko vrijeme radi na testiranju svojih vlastitih robota, dok je Starship Technologies, prošle godine ostvario suradnju za dostavu paketa na području San Franciscoa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:53