Novonastali strah

EU definira etička načela za umjetnu inteligenciju kako bi spriječila njenu zlouporabu

Umjetna inteligencija može koristiti širokom spektru sektora, kao što je zdravstvo
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Prema novim europskim etičkim načelima za razvoj novih tehnologija, kompanije koje rade s umjetnom inteligencijom moraju uspostaviti mehanizme odgovornosti kako bi spriječile njezinu zloupotrebu.

Projekti umjetne inteligencije trebali bi biti pod nadzorom ljudi i trebali bi biti transparentni, imati sigurne i pouzdane algoritme i podlijegati pravilima zaštite privatnosti i podataka, navodi EK među ostalim preporukama. Ta se načela mogu ostvariti na temelju strategije za umjetnu inteligenciju iz travnja 2018. godine, koja između ostalog predviđa povećanje javnih i privatnih ulaganja u tu tehnologiju do najmanje 20 milijardi eura godišnje u sljedećih deset godina. Europska inicijativa sastavni je dio globalne rasprave o tome trebaju li tvrtke nadrediti etička pitanja poslovnim interesima i kada, te koliko strogi mogu biti regulatori u odnosu prema novim projektima kako ne bi ugrozili inovacije.

"Etička dimenzija umjetne inteligencije nije luksuz niti puki dodatak. Naše društvo može u potpunosti iskoristiti potencijal tehnologije samo ako u nju ima povjerenja", izjavio je u priopćenju potpredsjednik EK za digitalnu ekonomiju i društvo Andrus Ansip.

Umjetna inteligencija može koristiti širokom spektru sektora, kao što su zdravstvo, potrošnja energije, sigurnost automobila, poljoprivreda, klimatske promjene i upravljanje financijskim rizicima. Također može pomoći u otkrivanju prijevara i prijetnji kibernetičkoj sigurnosti i omogućiti sigurnosnim agencijama učinkovitiju borbu protiv kriminala.

Paralelno umjetna inteligencija donosi nove izazove za budućnost rada i otvara brojna pravna i etička pitanja. Prošle godine je Europska komisija angažirala 52 stručnjaka iz akademske zajednice, industrijskih udruženja i kompanija, uključujući Google, SAP, Santander i Bayer, kako bi pomogli pri izradi nacrta načela.

Kompanije i organizacije mogu se prijaviti za pilot fazu koja će biti pokrenuta u lipnju kako bi se utvrdila njihova primjenjivost u praksi. Nakon toga će stručnjaci analizirati rezultate a Komisija odlučiti o sljedećim potezima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:26