Poslovni rezultati

Ericsson zaključio treće tromjesečje s dobiti zahvaljujući mrežama nove generacije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.10.2018. u 14:58

AUTOR:

OBJAVLJENO:

18.10.2018. u 14:58

zgrada ericsson nikola tesla
arhiva
Produkcija Cropix / Produkcija Cropix

Zgrada Ericsson NT, Zagreb

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključio s neto dobiti, nakon duljeg razdoblja gubitaka, navodeći kao razlog dobar rezultat u segmentu mreža nove generacije.

Švedska je tvrtka razdoblje od srpnja do rujna zaključila s neto dobiti od 2,7 milijardi švedskih kruna (262 milijuna eura). U istom razdoblju prošle godine poslovali su s neto gubitkom od 3,5 milijardi kruna.

Prihodi su im na godišnjoj razini porasli devet posto, na 53,8 milijardi kruna. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, uvećani su samo jedan posto.

"Globalna tržišta mreža pete generacije (5G) bilježe snažan uzlet, uz poboljšanje na vodećim tržištima", ističe u priopćenju izvršni direktor Borje Ekholm. "Čeka nas ipak još posla kako bi svi dijelovi poslovanja bili dovedeni na zadovoljavajuću razinu", dodaje.

U ključnom poslovnom segmentu mreža Ericsson je zabilježio 5-postotni rast kada se isključe promjene valutnih tečajeva. Posebno izdvajaju snažan rast prodaje u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi.

Švedska je kompanija nakon pada prodaje u sektoru telekomunikacijske opreme i značajnih gubitaka povezanih s posustajanjem prodaje opreme za mreže četvrte generacije odlučila preusmjeriti poslovni fokus s rasta na profitabilnost, zamijenivši veći dio uprave i značajno smanjujući troškove.

Sada su na pragu potencijalnog novog ciklusa modernizacije mreža, s obzirom na jačanje potražnje za opremom za mreže pete generacije u Sjedinjenim Državama, a očekuje se da bi početkom iduće godine njihovim stopama mogla krenuti i sjeverna Azija, napominje Reuters.

U Ericssonu ujedno ističu da nastavljaju značajno ulagati u istraživanje i razvoj mreža pete generacije, pažljivo upravljati odjelom usluga koji bilježi slabije rezultate, te striktno kontrolirati troškove nakon dovršetka plana restrukturiranja s očekivanim troškovima u ovoj godini u rasponu od pet do sedam milijardi kruna.

Izvršni direktor Ekholm ističe također da kompanija surađuje s američkim vlastima u istrazi o navodnoj korupciji. Istraga je pokrenuta 2013. godine a u Ericssonu ne navode kada bi mogla biti zaključena. Izvršni direktor kazao je u priopćenju tek kako očekuju da će "vjerojatno rezultirati novčanim i drugim mjerama".