Kineski društveni sustav

Dužni ste, a vozili bi se brzim vlakom ili odsjeli u hotelu s četiri zvjezdice? Ne može

Novi sustav nadgledanja u Kini kažnjava građane koji ne poštuju pravila
Fotografije iz Kine
 Claro Cortes IV / Reuters / Profimedia, Uppa creative, robertharting

Kineski sustav društvenog bodovanja (eng. social credit system) blokirao je više od 11 milijuna letova i 4,3 milijuna vožnji brzim vlakom za ljude koji su počinili neka od “zlodjela” sustava, piše Business Insider.

Naime, radi se o crnoj listi dužnika koju je kreirao Vrhovni sud, koji objavljuje imena i broj osobnih karata dužnika na svojoj internetskoj stranici. Nakon toga, dužnicima je zabranjeno putovanje avionom i brzim vlakom, odsjedanje u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, upisivanje svoje djece u elitne škole, jeftiniji rent-a-car i slično.

Prva lista dužnika objavljena je još 2013. s 31.259 imena, a do kraja 2017. ta je brojka narasla na 8,8 milijuna kada je i zabranjeno 8,7 milijuna letova i 3,4 milijuna vožnji brzim vlakom. Nadalje, u proteklih šest mjeseci zabranjeno je dodatnih 2,5 milijuna putovanja.

Osim toga, neke od provincija pri telefonskom pozivu dužnika obavještavaju pozivatelja da je osoba s kojom žele razgovarati u velikim dugovima, a u kinima, autobusima i javnim pločama objavljene su fotografije lica dužnika te je snimljena poruka koja kaže: “Dođite i pogledajte! Ovo je osoba koja posuđuje novac i ne vraća ga”.

Da podsjetimo, sustav društvenog bodovanja novi je i inovativni pristup nadgledanja, ocjenjivanja i regulacije ponašanja kineskih građana i tvrtki, a njegov početak najavljen je za 2020. Ipak, neke od crnih lista već postoje (trenutno ih je desetak na nacionalnoj razini) pa je tako i određen broj građana već kažnjen. Svaka od crnih lista temelji se na sličnim prekršajima, koje kineska Vlada kažnjava usporavajući internet, onemogućavajući podizanje kredita ili, u ovom slučaju, blokirajući letove i vožnje brzim vlakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:35