Modernizacija

Država treba poboljšati okruženje kako bi se ubrzala digitalizacija

Želimo uložiti više u tehnologije poput optike i 5G, koje mogu ubrzati digitalizaciju zemlje
Kostas Nebis
 HT

- Hrvatski telekom svake godine u infrastrukturu i tehnologiju investira 25 posto ukupnih prihoda, samo u posljednje četiri godine uložili smo više od 7,5 milijardi kuna, ponajprije u modernizaciju fiksne i mobilne mreže - istaknuo je na predstavljanju rezultata HT-a u Šibeniku Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Međutim, kako bi HT, ali i drugi telekomi, i dalje mogli pratiti takav tempo ulaganja u digitalizaciju zemlje, potrebne su promjene u zakonodavnom okviru, poručio je Nebis.

predvodnici - Želimo uložiti više u tehnologije poput optike i 5G koje mogu ubrzati digitalizaciju zemlje kako bi se učinkovito natjecali sa svjetskim digitalnim predvodnicima. Da bi se to postiglo, potrebno je poboljšati poslovno okruženje za ulaganje u digitalnu infrastrukturu, smanjiti parafiskalne troškove, posebice naknade za pravo puta. U HT-u se obvezujemo da će svaka kuna ušteđena u naknadama biti ponovno uložena u infrastrukturu - rekao je Nebis.

samobor i osijek Prijedlog HT-a je stoga da se cijena prava puta smanji na jednu trećinu trenutne razine te da se ukine diskriminacija između privatnih operatera i državnih kompanija u plaćanju naknada za javne površine; zatim da se smanje naknade za sav novi frekvencijski spektar za 80 posto te za 50 do 80 posto za već dodijeljeni spektar i da se lokalni planovi usklade s državnim prostornim planom i Vladinim propisima.Članovi Uprave HT-a najavili su i da će do kraja godine biti modernizirano svih 2000 baznih stanica Hrvatskog Telekoma, što znači da će već krajem 2019. njihova cjelokupna mobilna mreža imati 4G LTE tehnologiju. Uz to, HT razvija i 5G kapacitete, pa tako trenutno ima deset 5G lokacija u testnoj fazi, a testirane brzine premašuju 1 Gbit/s. Trenutno se najviše lokacija nalazi na području Samobora i Sv. Nedelje, njih pet, na Krku su četiri, a jedna je u Zagrebu. Međutim, sve te gradove uskoro će premašiti Osijek, koji će imati devet 5G lokacija Hrvatskog Telekoma i koji će tako, barem privremeno, postati 5G metropola Hrvatske. U fiksnoj mreži, HT planira optičkom mrežom pokriti 277.000 kućanstava, a procjenjuju da do 2023. godine optikom može biti pokriveno više od 580.000 kućanstava u Hrvatskoj.

HT Grupa pridonijela BDP-u sa 3 posto

U Šibeniku je predstavljena i publikacija Digitalni atlas, koju je prezentirala Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Digitalni atlas pokazuje da je Hrvatski Telekom najveći privatni investitor u digitalnu infrastrukturu u Hrvatskoj te da ostvaruje najveći doprinos digitalnoj transformaciji zemlje. Maruška Vizek istaknula je da je HT Grupa u 2018. godini izravno pridonijela hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP) sa 3 posto te je izravno zapošljavala 5000 ljudi, a neizravni doprinos bio je još veći. U Digitalnom atlasu izračunato je, naime, da je HT Grupa prošle godine izravno i neizravno pridonijela sa 11,3 milijarde kuna induciranog BDP-a, otvorila 30.200 radnih mjesta i generirala 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:04