Dobre vijesti za Muska

Drugu godinu zaredom Tesla u plusu, udvostručili su i prihode na 7,2 milijarde dolara

„To je naš najveći izazov. Ne potražnja, nego kako isporučiti vozila dovoljno brzo”, kazao je Musk
Elon Musk (u krugu)
 REUTERS, Screenshot Youtube

Tesla Motors ostvario je u posljednjem lanjskom tromjesečju dobit od 139 milijuna dolara, što je tek četvrta kvartalna dobit u 15 godina postojanja tog proizvođača električnih automobila, ali druga zaredom, a zahvaljuje se snažnom rastu prihoda.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 7,2 milijarde dolara, dvostruko više nego u istom razdoblju 2017.

Zahvaljujući tome, Tesla je ostvario dobit drugi kvartal zaredom, ali manju nego u prethodnom tromjesečju, kada je iznosila 311,5 milijuna dolara.

Tesla u cijeloj 2019. očekuje zaradu

Premda je dobit manja od očekivanja analitičara, to ipak predstavlja poboljšanje, s obzirom da je Tesla u 15 godina postojanja samo u četiri kvartala poslovao s dobiti.

Tvrtka u izvješću najavljuje i da će u prvom ovogodišnjem kvartalu, pa i u cijeloj godini poslovati sa zaradom, ali i upozorava na logističke probleme povezane s isporukama vozila u inozemstvo, u Kinu i Europu, što bi moglo usporiti prodaju, premda je potražnja snažna.

„To je naš najveći izazov. Ne potražnja, nego kako isporučiti vozila dovoljno brzo”, poručio je u izvješću izvršni direktor i osnivač kompanije Elon Musk.

Taj se problem posebno odnosi na Kinu, najveće svjetsko tržište električnih automobila, koja upravo pregovara sa SAD-om o trgovinskim pitanjima.

Ne uspiju li pregovori, to bi značilo povećanje carina na uvoz američkih automobila u Kinu.

„Ne znamo što će se dogoditi, pa je vrlo važno da što prije tamo isporučimo vozila”, poručio je Musk.

Tvrtka je nedavno započela gradnju tvornice u Kini kako bi pokrila tamošnje tržište i izbjegla uvozne carine.

Povećanje isporuka, smanjenje troškova

Tesla u ovoj godini očekuje da će isporučiti između 360.000 i 400.000 vozila, što bi bilo 45 do 65 posto više nego u 2018.

Uz to, kompanija nastoji smanjiti troškove poslovanja kako bi mogla sniziti cijene svojih vozila. Najjeftiniji Model 3 trenutno košta oko 44.000 dolara, a poslovodstvo se nada da bi troškove moglo smanjiti na 35.000 dolara.

Zbog toga je Musk nedavno najavio ukidanje nekoliko tisuća ili oko 7 posto ukupnog broja radnih mjesta.

U proteklom tromjesečju operativni troškovi smanjeni su za 7 posto u odnosu na prethodni kvartal.

No, analitičari se pitaju hoće li Tesla uskoro na tržištu potražiti novi kapital, s obzirom na niz najavljenih projekata, od proizvodnje novih modela vozila, izgradnju tvornica u Kini i Europi, te proširenje postojeće tvornice baterija u Nevadi.

Tim više što će od ove godine Tesla prestati dobivati državne subvencije, što bi moglo dovesti do poskupljenja vozila i tako naštetiti prodaji.

„Tesla ima fantastičan brand, i po svim mjerilima fantastičan proizvod, no zabrinuti smo i jer je također fantastično skup. 2019. će biti odlučujuća godina hoće li tvrtka uspjeti ili ne”, kaže Nicholas Hyett, analitičar u tvrtki Hargreaves lansdown.

Kako su poslovni rezultati kompanije nešto slabiji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Tesle pala je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta oko 2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:51