Novi udarac Kini

Donald Trump se sprema zabraniti korištenje Huaweijevih uređaja u američkim kompanijama

Samo nekoliko dana nakon što SAD i Kina nisu uspjele postići dogovor, Trump je odlučio zadati novi udarac
Donald Trump
 Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Samo nekoliko dana nakon što SAD i Kina nisu uspjele postići dogovor kojim bi okončale trgovinski sukob, Donald Trump je odlučio zadati novi udarac Kini i zabraniti sve uređaje i opremu izašle iz tvornica Huaweija. Kako piše Financial Times, danas američki predsjednik planira izdati izvršni nalog svim američkim kompanijama koje posluju na teritoriju SAD-a da zamijene svu postojeću Huaweijevu opremu.

Trump je prije samo nekoliko mjeseci, preciznije u veljači, izjavio kako, uzimajući u obzir rad kineske kompanije na razvoju 5G mreže, neće uvesti takvu zabranu, no novo pogoršanje odnosa na relaciji SAD-Kina promijenilo je mišljenje američkog predsjednika. Uz to, prošli je tjedan najavio i povećanje carina s 10 na 25 posto na 200 milijarde dolara vrijednosti kineskih proizvoda na što je Peking reagirao s jednakim rastom carina na 60 milijardi dolara vrijednih američkih proizvoda.

- Ovaj će izvršni nalog biti samo dodatna komplikacija u trenutnim tenzijama s Pekingom te će ga kineske vlasti iskoristiti kao dodatan argument protiv sporazuma sa SAD-om. Stav Trumpove administracije prema Kini dolazi do točke u kojoj trgovinski dogovor neće biti moguć - smatra Dennis Wilder, bivši šef analize odnosa s Kinom u CIA-u.

Washington istovremeno pritišće i druge zemlje da na svojim teritorijima zabrane rad Huaweija na 5G mreži. Australija i Japan u tome su im se već pridružili, dok Novi Zeland tu opciju tek razmatra. S druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka su za sada odlučni u tome da kineskom proizvođaču pametnih telefona pruže opremu za njihovu 5G mrežu.

Huaweijeve uređaje zapravo ne koristi ni jedan veći američki telekom, što se ne može reći za otprilike četvrtinu manjih teleoperatera, za koje još nije poznato koliko će ih nova Trumpova odluka te zamjena opreme koštati. Procjene su, kako navodi FT, da bi se troškovi mogli kretati između 14 i 57 milijuna dolara. No, nije samo novac u igri. Manji teleoperateri, koji posluju u većinski ruralnim američkim područjima, strahuju da bi zabrana Huaweiju da sudjeluje u razvoju 5G mreže značila i usporenje razvoja brzog interneta u manjim i izoliranim mjestima.

S druge strane, drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona ne brine Trumpov nalog.

- Nismo imali pojma da se ovo sprema, no mi smo kompanija koja posluje diljem svijeta. Stoga i ako bude problema na nekom od tržišta, pogotovo na američkom koje nije ključno za naše poslovanje, tvrtka će biti i više nego stabilna - izjavio je David Wang, jedan od Huaweijevih direktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:54