Novi okršaj

Direktor kineskog diva: 'Ako pokrenu bojkot protiv Applea, prvi ću stati u njegovu obranu'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.5.2019. u 11:40

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

30.5.2019. u 11:40

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping (L) pauses as he is shown around the offices of Huawei Technologies Co Ltd by Ren Zhengfei, president of Huawei, in London, Britain October 21, 2015. REUTERS/Matthew Lloyd/File Photo
Matthew Lloyd / REUTERS

Xi Jinping, predsjednik Kine i Ren Zhengfei, osnivač Huaweia

Ren Zhengfei, izvršni direktor i osnivač kineskog Huaweija, stao je u obranu rivala Applea nakon što je u Kini najavljen bojkot te kompanije kao protuudar na embargo vlastitog tehnološkog diva.

- Prije svega tako nešto se neće dogoditi, a i ako se dogodi ja ću se prvi pobuniti protiv takve odluke. Apple je jedna od najvećih kompanija na svijetu, ali i moj 'učitelj'. Da nije bilo njihove vizije mi danas ne bi imali mobitele kakve imamo - izjavio je Ren.

Iako su brojna američka ograničenja ugrozila položaj Huaweija kao najvećeg proizvođača telekomunikacijske opreme na svijetu i drugog brenda pametnih telefona, njegova prodaja na kineskom tržištu i dalje raste, piše CNN.

Naime, na najvećem svjetskom tržištu do kraja ožujka njihova prodaja pametnih telefona porasla je za 41 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. S druge pak strane, prodaja iPhonea pala je za 30 posto u istom tom periodu.

Stručnjaci tumače kako bi nove zabrane mogle dovesti do pauziranja pozitivnog zamaha kojeg je pokrenuo kineski gigant, ali i rasta popularnosti drugih proizvođača poput Samsunga.