Kultura inovacija

'Digitalizacija i AI trebali bi biti prioriteti Hrvatske za predsjedanje Vijećem EU'

Hrvatska treba uhvatiti korak s digitalizacijom i uključiti se u najnovije promjene u vezi s umjetnom inteligencijom
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Tehnologija se razvija eksponencijalno i sve je veći naglasak na povezanosti i mobilnosti. Digitalizacija podiže produktivnost, uključuje inovacije i novi je generator rasta i konkurentnosti. Brzorastuća ekonomija danas je u pravilu vezana uz digitalizaciju te postoje podaci da digitalna ekonomija ponegdje raste i sedam puta brže od klasične. Digitalizacija i napredne tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju, mijenjaju gospodarstvo iz korijena i onima koji ih rano usvoje predstavljaju priliku, onima koji to ne učine predstavljaju prijetnju.

Biti zemlja koja je prigrlila digitalni svijet kroz javne usluge, razvoj digitalnih vještina u obrazovnom sustavu i stvaranje poslovnog ekosustava koji je poticajan za brze, inovativne i talentirane danas je pretpostavka za privlačenje investicija, onih koje donose kvalitetna i kreativna radna mjesta koja nisu lako zamjenjiva te su dobro plaćena. Kako bi se Hrvatska pozicionirala kao ambiciozna zemlja otvorena prema digitalizaciji i drugim naprednim tehnologijama, potrebne su brze mjere.

Hrvatska zaostaje za drugim europskim zemljama u nekim područjima koja su preduvjet za digitalizaciju, kao što je brzina mrežne povezanosti. Hrvatska treba uhvatiti korak s digitalizacijom i uključiti se u najnovije promjene u vezi s umjetnom inteligencijom. Važno je omogućiti široku upotrebu sredstava EU dostupnih za digitalizaciju i istraživanje umjetne inteligencije, kao i za stjecanje digitalnih vještina. Hrvatska bi se trebala uključiti u proces kreiranja europskog pristupa umjetnoj inteligenciji i iskoristiti ga kako bi iskoristila prednosti koje se nude kroz EU fondove.

AmCham smatra kako bi trebalo poduprijeti projekte orijentirane na daljnju digitalizaciju građana i gospodarstva. Projekti za stjecanje osnovnih digitalnih vještina uz napredne programe za studente i stručnjake pomoći će u misiji da se Hrvatska pozicionira među vodeće države u tom procesu.

Hrvatska još određuje svoje prioritete. Trebala bi iskoristiti priliku i postaviti digitalizaciju i umjetnu inteligenciju kao prioritete za predsjedanje Vijećem EU u 2020. AmCham predlaže da digitalizacija društva i gospodarstva u Europskoj uniji bude ključni prioritet tijekom predsjedanja Hrvatske. Unatoč činjenici da je ovo pitanje bilo pokriveno tijekom nekih prethodnih predsjedanja, potrebno ga je nastaviti radi teme koja ima valiku važnost za EU. To bi Hrvatskoj koristilo na nacionalnoj razini i pozicioniralo je kao digitalno važnu zemlju, omogućilo naglo povećanje priljeva znanja i najnovijih tehnologija te pomoglo mogućnostima apsorpcije fondova EU.

Bez obzira na to što postoje preduvjeti da budemo uspješni sudionici nove ekonomije, to još nismo i to treba biti jedan od glavnih hrvatskih strateških prioriteta.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:48