Robot Ozmo

Čistač prozora na visinama: Još jedan od poslova koje će u budućnosti obavljati roboti

Uz pomoć 3D mape i tlocrta zgrade, njihov robot bez ikakvih problema odrađuje posao čovjeka.
Robot Ozmo
 YouTube

Vezani samo užetom na velikim visinama - čistač prozora na neboderima spada u kategoriju najopasnijih poslova na svijetu. Zbog svoje zahtjevnosti, plaće radnika u ovom sektoru nerijetko se penju i do 180 kuna po sati.

Potaknuti opasnošću koje ovo zanimanje za sobom nosi izraelski startup, Skyline Robotics kreirao je robota koji će u budućnosti i u ovom poslu zamijeniti ljudski rad, piše CNN.

- Svojom inovacijom ne ćemo u potpunosti zamijeniti trenutne radnike, samo ćemo ih prenamijeniti. Gotovo svakog čistača planirano zaposliti u svojoj kompaniji kako bi nam pomogli u nadzoru, ali i daljnjem razvoju tehnologije – poručio je Yaron Schwarcz, direktori i suosnivač Skylinea.

Uz pomoć 3D mape i tlocrta zgrade, njihov robot bez ikakvih problema odrađuje posao čovjeka. Imitacijom ljudskih pokreta, kamera i senzora te četki koje se nalaze na 'robotskim rukama' ovaj stroj u mogućnosti je zaobići i one najneočekivanije prepreke kao što je iznenadno otvaranje prozora.

- Ono za što je čovjeku bilo potrebno dva i pol mjeseca, naš robot Ozmo uz dva radnika koji nadziru njihov rad odradi za tjedan dana - ističe Schwarcz.

Iako i dalje rade na poboljšanju tehnologiji, iz kompanije pojašnjavaju kako je za rad ovog stroja i dalje potreban ljudski nadzor.

- Roboti će generalno u budućnosti zamijeniti opasne poslove i to je logično, jer ne znam zašto bi ljudi riskirali svoj život, ako robot uz naravno stalni nadzor isti posao može obaviti puno brže - pojašnjava direktor Skylinea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:19