Skuplji, a slabiji

Čini vam se da vam baterija na novom mobitelu traje sve kraće i kraće? U pravu ste...

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.11.2018. u 16:50

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.11.2018. u 16:50

Sutterstock

Ilustracija mobitel

Dok proizvođači pametnih telefona obećavaju baterije koje mogu “izgurati” cijeli dan, korisnici su uvjereni da je trajanje baterije na novijim modelima njihovih pametnih telefona sve kraće i kraće. I nisu u krivu.

Prema testu Washington Posta, većina najskupljih modela iz 2018. godine, uključujući iPhone XS, Googleov Pixel 3 i Samsung Galaxy S9 pokazuje puno goru izvedbu od svojih prošlogodišnjih modela. Test je, objasnili su, uključivao namještanje svih mobitel na isto osvjetljenje i zvuk (50 posto), a potom su programirani da cijelo vrijeme surfaju internetom, otvarajući i prolazeći kroz nizove web stranica. I tako sve dok ih baterija ne izda. Očekivali bismo da će modeli mobitela čija cijena doseže i 12.500 kuna, poput Appleovog novog iPhonea XS Max, imati i najbolje odlike. Međutim, podvrgnuti istom testu, novi iPhone XS “krepao” je 21 minutu prije prošlogodišnjeg iPhonea X, a iPhone XS Max slabiji je od prošlogodišnjeg 5000 kuna jeftinijeg iPhonea 8 Plus.

 

Slična manjkavost pronađena je i kod Samsungovog Galaxy S9 u odnosu na prošlogodišnji S8. Tom uzorku odolijeva tek ovogodišnji Samsung Note 9.

 

Daleko od toga da i sami proizvođači nisu svjesni tog problema. Raznim trikovima pokušavaju produljiti trajanje baterije – efikasnijim procesorima, racionalizacijom aplikacija, većom baterijom. Sve je zalud. Korisnici zahtjevaju ekrane visoke rezolucije, sve kompliciranije aplikacije, a uz to i više od pola dana provedu “čačkajući” po mobitelu. Suština problema na kraju se svodi na javnu tajnu industrije o kojoj nitko ne želi naglas pričati. Litij-ionske baterije u pametnim telefonima danas jednostavno ne mogu pratiti tehnološki napredak.

- Baterije se poboljšavaju vrlo sporo. Otprilike 5 posto godišnje. S druge strane, tehnologija koja troši sve više i više energije razvija se puno brže od toga – zaključio je Nadim Maluf, izvršni direktor Qnovoa, tvrtke koja se bavi optimizacijom baterija.

Zasad se čini da je veća baterija jedino rješenja. Huawei, poznati baterijski šampion, u novi Mate 20 Pro ugurao je bateriju veličini 4200 mAh, za razliku do 3000 mAh baterija koje se nalaze u, primjerice, Galaxyju S9. Međutim, velike baterije, opet, idu nauštrb dizajna pa mnogi ne vole veličinu i težinu pametnog telefona s velikom baterijom. Također, veće i gušće baterije mogu biti i opasne, sjetimo se Samsungovog Note 7 koji bi spontano eksplodirao.