Ocean Cleanup

'Cijev' duga 600 metara trebala bi biti rješenje gorućeg problema oceanskog otpada

Nizozemski poduzetnik Boyan Slat i osnivač projekta na ideju je došao još sa 16 godina
Ocean cleanup
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Nakon pet godina istraživanja i priprema lansiran je prvi svjetski čistač oceana nazvan Ocean Cleanup system 001. Brod s cijevi dugom oko 600 metara za vikend je zaplovio iz Los Angelesa, a očekuje se da će do svog konačnog odredišta, 'velikog pacifičkog pojasa smeća' smještenog u centralnom dijelu sjevernog Pacifika, stići kroz nekoliko tjedana, piše Popular Mechanics.

Začetnik ovog projekta je nizozemski poduzetnik hrvatskog podrijetla Boyan Slat koji je na ideju došao još sa 16 godina, prilikom posjeta Grčkoj gdje je svjedočio velikoj zagađenosti mora. Nakon što je u moru vidio više plastičnih vrećica i smeća nego riba, znao je da jednog dana mora poduzeti nešto po tom pitanju. Tako je, 2013. godine, u suradnji sa svojim timom započeo projekt čistača za kojeg su putem crowdfunding kampanje prikupili 35 milijuna dolara.

Nakon postavljanja na zadanu lokaciju, Ocean Cleanup oblikovat će se u formu slova 'U' te će uz pomoć mreže, koja ide tri metra u dubinu mora, zadržavati smeće. Nakon završenog procesa prikupljanja smeća na red dolaze male brodice koje će potom to smeće otpremiti na recikliranje.

Znanstvenici upozoravaju kako se na dnu oceana nalazi više milijuna tona plastike koja se nikada ne razgradi, već se njihovoga količina iz godine u godinu povećava. Nadaju se kako će se ova metoda uklanjanja otpada pokazati učinkovitom, te da će kroz godine uspjeti očistiti bar dio smeća koji se godinama gomila u moru.

- Nadam se da će projekt čistača biti rješenje ovog globalnog problema, ali bojim se da još uvijek postoji puno neodgovorenih pitanja. – izjavila je za CNN Miriam Goldstein, direktorica pomorske policije pri američkom razvojnom centru.

Ako se ovaj testni pokušaj pokaže uspješnim, iz tima poručuju kako bi do 2040. uz pomoć velikog čistača mogli ukloniti 90 posto morskog smeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:15