Nova jurilica

Bugatti proizvodi novi hiperautomobil, a koštat će nevjerojatnih 6 milijuna dolara!

Predstavljanje je najavljeno za 24. kolovoz u Kaliforniji
Bugatti Chiron
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Poznati francuski proizvođač luksuznih hiperautomobila, Bugatti, priprema se predstaviti svoj najnoviji model Bugatti Divo čija će cijena iznositi vrtoglavih 6 milijuna američkih dolara (gotovo 38 milijuna kuna).

Veliko predstavljanje, kako je prenio CNN Money, najavljeno je za 24. kolovoza u Kaliforniji, a slavni proizvođač se drži svoje tradicije pa će i ovaj automobil nositi ime prema jednom Bugattijevom vozaču utrka - Albertu Divu.

Izrađeno će biti svega 40 primjeraka nove jurilice, a kao i s drugim njihovim modelima, i Divo se neće proizvoditi na traci, već će se skupocjeni automobili slagati pojedinačno u njihovom malom proizvodnom pogonu u Molsheimu na sjeverozapadu Francuske.

Divov prethodnik, Bugatti Chiron, košta oko 3 milijuna dolara (skoro 19 milijuna kuna), a uz 16-cilindarski motor i s turbopunjačima dostiže brzinu od 420 kilometara na sat. Divo bi trebao imati slične karakteristike, uz neke prilagodbe i novi dizajn.

Iz Bugattija, naime, za sada nisu otkrili hoće li biti brži od Chirona, ali zna se da će Divo biti lakši, dizajniran da generira više aerodinamičnih sila kako bi čvršće prianjao uz cestu te da bi trebao, bolje od prethodnika, ležati u zavojima.

Bugatti će, iako im to inače nije praksa, nastaviti proizvoditi i Chiron, pa će tako, po prvi put u njihovoj modernoj povijesti, na tržištu istovremeno biti prisutna dva njihova modela.

Inače, 1998. godine Bugatti je kupila Volkswagen grupa, a nakon godina uspavanosti, 2005. su proizveli superautomobil Veyron - tada najbrži automobil na svijetu.

Upravo je Veyron igrao glavnu ulogu u jednom od najpoznatijih izazova popularnog britanskog automobilskog serijala Top Gear. S njim je, naime Jeremy Clarkson u utrci od Albe (Italija) do Londona (UK) dugoj 1308 kilometara, pobijedio svoje kolege Jamesa Maya i Richarda Hammonda, koji su se vozili u avionu.

Dok čekamo kako će dečki iz sadašnjeg Grand Toura testirati novi Bugatti Divo, evo podsjetnika na spomenutu automobilsko - avionsku utrku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:44