Nagli rast

Budućnost poslovanja: Svjetsko tržište dronova u idućih 10 godina dosegnut će 14 mlrd. $

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 11:02

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.7.2019. u 11:02

A Mikado drone of German army Bundeswehr is pictured during an exercise at a media day in Munster, Germany September 28, 2018. REUTERS/Fabian Bimmer - RC1AFA2E03D0
Fabian Bimmer / REUTERS

Ilustracija

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema istraživanju objavljenom u srijedu, dok američki dužnosnici upozoravaju na sigurnosne rizike.

Procjenjuje se da će tržište ove godine dosegnuti vrijednost od 4,9 milijardi dolara, a u idućim godinama poduprijet će ga postupno otvaranje američkog zračnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama, navodi se u studiji kompanije za analize u zrakoplovstvu Teal Group.

Objava izvješća vremenski se poklopila s pojačanim bojaznima američkih vlasti i kompanija za sigurnost, budući da bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osjetljivih podataka i snimki.

Kineski proizvođači opskrbljuju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta, izjavio je autor studije Phil Finnegan iz Teal Grupa.

U svibnju je američko ministarstvo domovinske sigurnosti upozorilo domaće kompanije da bespilotne letjelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke, prema bilješci koju je analizirao Reuters. Kineski proizvođač bespilotnih letjelica DJI, koji je u središtu kritika, nazvao je sigurnosne bojazni "lažnim" i "pogrešnim".

DJI-jevi klijenti imaju “potpunu“ kontrolu nad svojim podacima, naglasio je glasnogovornik kompanije Michael Oldenburg u telefonskom razgovoru. Vodeći su tržišni segment za bespilotne letjelice, pokazuje studija, inspekcije u industriji, najviše u građevinarstvu, energetici i rudarstvu. U tim se sektorima bespilotne letjelice koriste, između ostalog, za snimanje pogona, rudnika i dalekovoda.

Na drugom je mjestu poljoprivreda, gdje se letjelice koriste za prskanje usjeva i analizu polja. Američka vojska je u 2017. prestala koristiti DJI-ove dronove. Senatska verzija zakona o dozvoli korištenja u nacionalnoj obrani sadrži odredbu kojom se ministarstvu obrane zabranjuje korištenje kineskih bespilotnih letjelica.

Cape, kalifornijska tvrtka koja prodaje softver za dronove sigurnosnim agencijama, objavila je u srijedu da će "obustaviti sve oblike integracije" s DJI-jem i drugim kineskim proizvođačima dronova.