Turizam novog doba

Bogataši napuštaju Zemlju, od 2020. za 55 milijuna dolara kreću izleti u svemir

Glavni izvršni direktor Axiom Spacea je Mike Suffredini, veteran NASA-e, koji je izjavio kako bi takve letove mogao početi organizirati već 2020., a sigurno 2022.
Ilustracija
 Profimedia, UPI

„Bogataši planiraju napustiti ovaj tužni planet“, naslov je članka u The New York Timesu koji donosi priči o najavi osmodnevnog putovanja u svemir koja će koštati 55 milijuna dolara, i to već 2022. godine, a kojeg organizira privatna tvrtka Axiom Space.

Članak počinje navodom kako su Brad Pitt i Katy Perry među onima koji su izdvojili 250 tisuća dolara za svemirsku vožnju koju najavljuje Virgin Galactic, kompanija, Richarda Bransona, te da ih u snovima o putu u svemir nije tome nije omeo ni neuspjeli testni pokušaj uz 2014. u kojem je poginuo jedan pilot. Glavni izvršni direktor Axiom Spacea, pak, je Mike Suffredini, veteran NASA-e, a on je, piše NYT, protekle srijede izjavio kako bi takve letove mogao početi organizirati već 2020., a sigurno 2022., iako treba notirati da NYT ističe kako takvi planovi znaju kasniti godinama, pa i dekadama.

Pritom se navodi kako će Međunarodna svemirska stanica u produkciji Axioma imati osiguran prostor za osam putnika, unaprijed tvrdeći kako komfor baš i neće biti prevelik, uključujući i jednog profesionalnog astronauta, te da će cijena od 55 milijuna dolara sadržavati i 15-tjedni trening u „Johnson Space Center“, a moguće i izlet jednom od Spacex raketa Elona Muska. Sljedeći svemirski budući wanabe turoperator je tvrtka Aurora Station, za koju bi luksuzni hotelu svemiru gradila kompanija Orion Span, a ona bi zaračunavala 9,5 milijuna dolara po putniku za 12-dnevni izlet, ali ta cijena izgleda ne uključuje i cijenu prijevoza do svemirskog hotela koji bi kružio oko zemlje.

Jednako tako su tvrtke NanoRacks i Bigelow Aerospace najavile mogućnost turističkih svemirskih usluga, ali bez komercijalnih detalja, a Phil Larson, bivši savjetnik za „svemirsku politiku“ Baracka Obame ističe kako će upravo cijena „prijevoza“ biti najskuplji dio tih turističkih usluga. U članku se dalje navodi kako će gosti Axioma morati nositi svemirska odjela po NASA-inom standardu prilikom tih putovanja, no, iako hotelske kabine svemirskog hotela neće biti velike, iz tvrtke poručuju kako će korisnici imati wi-fi, moći će gledati omiljene kabelske programe, na raspolaganju će imati omiljena vina i koktele, te posebni panoramski pogled na Zemlju iz staklene kupole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:31