Ususret konferenciji

Blockchain tehnologijom moguće je izbjeći plaćanje provizija i skupih naknada

Prodavač i kupac mogu definirati uvjete pametnim ugovorima i zaobići javne bilježnike
Ilustracija
 Elnur Amikishiyev / Profimedia, Alamy

Iako je trgovanje kriptovalutama privuklo i amatere i znalce, i one željne brze zarade i iskrene entuzijaste, s naglim je padom bitcoina krajem 2017. godine oduševljenje brzo splasnulo, a u prvi je plan došla tehnologija koja pokreće kriptosvijet, a to je blockchain. I to sasvim opravdano.

Ususret konferenciji “Blockchain (r)evolucija hrvatskog gospodarstva” koja će se održati 4. svibnja, a organizira ju PwC Hrvatska i medijski pokriva Jutarnji list, predstavljamo neke od koristi blockchaina za poduzetnike.

Prvo se mora dokazati

Revolucionarne tehnologije prihvaćaju se nevoljko, odnosno tek nakon što tehnologija dokaže da može donijeti pogodnosti, a posebice financijske pogodnosti. Tako ne iznenađuje da su tu tehnologiju već prihvatile banke i financijske institucije koje su, nakon početne skepse, zaključile da im je isplativije pridružiti se trendu, ali i tehnološki divovi poput IBM-a, čiji poslovni blockchain Hyperledger okuplja 185 tvrtki iz različitih industrija diljem svijeta.

Dakle, prva je i osnovna pogodnost blockchaina što tvrtke mogu sredstva prenositi potpuno sigurno, brzo, uz vrlo niske naknade po modelu peer-to-peer, odnosno bez banaka koje tu transakciju provode. Ta tehnologija koja omogućava decentralizirano primanje i slanje novca bez posrednika posebno je korisna za tvrtke koje sudjeluju na međunarodnom tržištu. Naime, poslovni su subjekti svaki dan uključeni u transakcije na kojima bilježe velike troškove. Dodatno tome u prilog govore i podaci Hrvatske udruge banaka za prošlu godinu, prema kojima su banke od provizija i naknada na uplate ostvarile ukupno više od 3 milijarde kuna. Blockchain tehnologijom moguće je zaobići banke, a time i plaćanje provizija i naknada.

- Najveća prednost te tehnologije jest da je ona ‘bespovjerna’, odnosno nije potrebno imati povjerenje u instituciju posrednika, poput banke, jer tehnologija sve odrađuje sama i svaka je transakcija vidljiva svima i neosporna - objašnjava Stanislav Šredl, stariji urednik na poznatoj tehnološkoj web stranici Mashable.

Pametni ugovori

Tu u igru dolazi i druga pogodnost za poduzetnike koja se temelji na blockchainu, a to su tzv. pametni ugovori koji su omogućeni razvojem projekta Ethereum.

- Zamislimo najjednostavniju transakciju u kojoj kupujemo kuću. Moguće je da prodavač i kupac definiraju ugovorne uvjete pametnim ugovorima, izbjegavajući plaćanje naknada javnim bilježnicima - tumači Vuk Vuković, ekonomist i direktor tvrtke Oraclum Intelligence, tvrdeći da “pametni ugovor” izvršava uvjete navedene ugovorom i nije ga moguće prevariti.

Ipak, još nas čeka faza prilagodbe. Prema Vukovićevim riječima, te će promjene doći postupno i prvo je potrebna infrastruktura poput 5G interneta i interneta stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:19