Black friday u kriptosvijetu

Bitcoin je pao na 3600 dolara, Prpić: 'Očekujem porast kupovine i novi balon do 2021.'

Pao je ove godine za čak 82 posto u odnosu na vrhunac od gotovo 20 tisuća dolara
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Čini se da je pad bitcoina nezaustavljiv. Noćas je najpoznatija svjetska kriptovaluta zabilježila novi pad od 4,5 posto na najnižu ovogodišnji vrijednost od 3635 dolara, piše Bloomberg.

Ipak, Hrvoje Prpić, poslovni anđeo i kripto investitor kaže da je to sasvim uobičajeno i da nema razloga za paniku.

- Mediji vole napuhati zbivanja, ali promatrajući rast i pad vrijednosti kroz godine moguće je uočiti uzorak. Sljedeći ciklus rasta, odnosno novi “balon” bitcoina očekujem u naredne tri godine – otkriva nam Prpić predviđajući povratak bitcoina na prijašnje razine do 2021. godine.

Black Friday pomama obuzela je, čini se, i kriptosvijet. Cijene se ruše, a prošli tjedan kada je bitcoin pao ispod 5 tisuća dolara nitko nije očekivao da će se pad nastaviti i ovaj tjedan, kada je ta digitalna valuta izgubila još 33 posto svoje vrijednosti. Pitanje je svih pitanja, naime, je li sada pravo vrijeme za kupovinu?

- Kupovina će bitcoina sigurno porasti sada kada je na niskoj vrijednosti, ali ne očekujem da će njegova vrijednost pasti ispod 3500 dolara – kaže dodajući da ne vjeruje u prognoze Bloomberga prema kojima bi do početka 2019. godine bitcoin mogao pasti i na 2500 dolara.

Oscilacije Bitcoina, koji je nedavno napunio 10 godina, nisu nepoznate kripto entuzijastima. Pao je ove godine za čak 82 posto u odnosu na vrhunac od gotovo 20 tisuća dolara koji je držao prije godinu dana. Sličan je drastični pad zabilježio i 2014. godine.

Prema pisanju Bloomberga ovogodišnji padovi u vrijednosti bitcoina mogu se pripisati regulatornim pritiscima, nedavno otkrivenim skandalima poput stablecoina Tether kojim se lani “pumpala” cijena bitcoina, kao i sukobima unutar kriptozajednice. Sve je to kumovalo trenutnim rezultatima, ali kriptozajednica daleko je od izumiranja.

- Ovo je tek postavljanje temelja. Prave ćemo efekte kriptovaluta i blockchaina vidjeti tek za pet godina. Isto je bilo i s internetom i s umjetnom inteligencijom koju danas i ne znajući koristimo – zaključio je Prpić tvrdeći da je još prerano za otpisati kriptovalute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:41