Poticaji 'e-vozačima'

Austrija će električnim vozilima dozvoliti vožnju preko 'žute trake' i prekoračenje brzine

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.11.2018. u 8:36

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.11.2018. u 8:36

Cars line up in a traffic jam on the western Austrian A12 highway as the road is blocked near Vomp September 28, 2012. Opponents of the A12 highway, one of the most frequented transit highways in Europe, block the road during a protest against pollution and excessive noise for neighbouring residents. REUTERS/Dominic Ebenbichler (AUSTRIA - Tags: CIVIL UNREST TRANSPORT ENVIRONMENT) - GM1E89T01KO01
Dominic Ebenbichler / REUTERS

Austrijska A12 autocesta

Iako spada među članice Europske unije koje prednjače po obimu novoregistriranih električnih vozila, Austrija će dodatno pojačati poticaje za kupnju vozila na električni pogon. Prema najavi ministrice održivog razvoja i turizma Elisabeth Köstinger, od 2019. električna vozila imat će povlastice vožnje dijelom prometnica koji su odvojeni za javni prijevoz i prekoračenje brzine na dijelu autocesta u Austriji, a svoj obol trebali bi poticanju 'čistog' prijevoza, poručila je, dati i lokalne vlasti.

- Savezna vlada daje važan doprinos jačanju e-mobilnosti, očekujemo i nadamo se sličnom važnom doprinosu pokrajina, gradova i općina. Oni bi trebali izuzeti e-vozila od plaćanja parkirališta. To bi trebao biti još jedan veliki poticaj za prebacivanje na e-vozila – najavila je austrijska ministrica održivog razvoja i turizma, koja s ministrom prometa, tehnologije i inovacija Norbertom Hoferom priprema i zagovara nove poticaje za električna vozila.

Ministar Hofer posebno važnim drži ukidanje ograničenja za električna vozila od 100 kilometara na sat na autocestama.

- U budućnosti ćete moći voziti električnim vozilom u zonama s ograničenjem do 100 kilometara na sat i 130 kilometara na sat. To, s obzirom na trenutačne raspone trajanja baterija u eklektičnim vozilima, utječe na udaljenosti od ukupno 440 kilometara – napomenuo je austrijski ministar prometa, tehnologije i inovacija.

U proljeće prošle godine Austrija je uvela novčane poticaje za kupnju električnih i hibridnih vozila s maksimalnih 4000 eura. Najdalje je u povlačenju poticaja otišla tamošnja pošta koja ima 1300 vozila na električni pogon.

U Austriji je trenutni udio električnih u novoregistriranim vozilima 2,5 posto. Vožnja na čisti pogon potiče se i na druge načine, pa je tako gradska uprava Beča zacrtala izgradnju 1000 novih punionica za električne automobile do 2020., a tvrtka koja će njima upravljati nudi građanima da se uključe u izgradnju kupnjom vaučera koje će kasnije moći koristiti za besplatno punjenje e-vozila.

Poticanje vožnje na čisti pogon dio je plana austrijske Vlade da do 2030. emisiju stakleničkih plinova u prometu smanji za oko sedam milijuna i 200 tisuća tona CO2. Taj cilj, upozorio je ministar Hofer, ne može se ostvariti zabranama već poticajima za prelazak na električni pogon.