'Nismo zadovoljni'

Apple otkazao proizvodnju bežičnog punjača i prije nego što ga je plasirao na tržište

Neobična odluka najavljena je istovremeno s rezultatima prodaje koji su prvi put od 2015. zabilježili pad
Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook
 Robert Galbraith / REUTERS

Početkom ovog tjedna, Apple je na tržište lansirao drugu generaciju bežičnih slušalica AirPods na čijem pakiranju jasno stoji da će se moći puniti na novom bežičnom punjaču AirPower. Samo nekoliko dana poslije, uprava najvećeg tehnološkog moćnika Silicijske doline službeno je potvrdila da su odustali od proizvodnje uređaja AirPower i prije nego što su ga plasirali na tržište.

I najveći tehnološki znalci mogu samo nagađati o tome što se dogodilo u tih nekoliko dana koji su potaknuli upravu da donese takvu tešku odluku, ali glasnogovornik tvrtke portalu Quartz poslao je službeno priopćenje u kojem je objasnio svoju neobičnu odluku.

- Nakon puno uloženog truda, odlučili smo obustaviti proizvodnju AirPower uređaja zato što smo zaključili da usprkos našem angažmanu nećemo postići željeni standard. Ispričavamo se našim korisnicima koji su željno iščekivali našu inovaciju. Nastavljamo vjerovati u bežičnu budućnost i jednako smo predani pronalasku novih tehnoloških rješenja – stoji u priopćenju.

Apple je najavio uređaj AirPower još u rujnu 2017. godine, tijekom predstavljanja novog modela iPhonea X. Naime, taj se punjač na tržištu trebao istaknuti kao prvi model bežičnog punjača na kojem se mogu istovremeno puniti čak tri uređaja; Apple Watch, AirPod slušalice te iPhone. Iako multipraktični bežični punjač sam po sebi nije inovacija, tijekom najave uređaja, bilo je rečeno da se Appleovi proizvodi mogu samo 'jednostavno' položiti na punjač, bez nekih posebnih preduvjeta i uputa.

Odluka uprave iznenadila je sve poznavatelje tehnološkog tržišta, koji su odmah prepoznali da Apple vrlo rijetko obustavlja proizvodnju najavljenog proizvoda prije nego što ga je plasirao na tržište. Primjerice, posljednjih su godina otkazivali proizvodnju samo onih uređaja koji su se ispostavili neprofitabilnima.

Neobična odluka uprave najavljena je istovremeno i s rezultatima prodaje koji su prvi put od 2015. godine zabilježili pad, zbog slabije prodaje iPhonea u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:58