Na korak do rekorda

Apple će možda postati prva tvrtka sa tržišnom kapitalizacijom od 1 bilijun dolara

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.8.2018. u 9:45

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.8.2018. u 9:45

An Apple logo hangs above the entrance to the Apple store on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York City, U.S., December 5, 2016. REUTERS/Brendan McDermid
Brendan McDermid / REUTERS

Apple logo na zgradi

U utorak su dionice Applea porasle za 4 posto, nakon što je uprava tvrtke objavila projekcije prodaje svojih modela do kraja fiskalne godine, javlja Bloomberg. Zahvaljujući rekordnim rezultatima prodaje, Appleove dionice su samo u godini dana narasle za 12 posto, čime bi kalifornijski tehnološki gigant uskoro mogao postati prva američka tvrtka čija bi tržišna vrijednost prešla 1 bilijun dolara.

- Ovi će pozitivni rezultati sigurno dodatno potaknuti povjerenje investitora – rekla je tržišna analitičarka Shannon Cross, dodavši da očekuje da će i potrošači povećano tražiti Appleove proizvode, čime bi se efekt dodatno multiplicirao.

Appleove fiskalne projekcije za četvrti kvartal privukle su veliki interes javnosti i tržišnih stručnjaka, upravo zato što su objavljene u periodu u kojem uprava tvrtke najčešće predstavlja svoje nove modele iPhonea. Čak jedno desetljeće nakon što je prvi put lansiran na tržište, iPhone je i dalje Appleov najvažniji i najlukrativniji proizvod koji donosi više od 60 posto ukupnog profita tvrtke. Tijekom ove godine, Apple je najavio predstavljanje tri nova modela pametnog telefona, što je dodatno potaknulo interes investitora, dioničara i analitičara Wall Streeta.

Naime, njujorška burza predviđa godišnji neto prihod od 59,4 milijardi dolara, dok je uprava Applea optimističnija i predviđa prihod između 60 i 62 milijardi dolara. S obzirom na to da je i tijekom trećeg kvartala prihod bio veći od onog kojeg mu je predvidio Wall Street, vrijednost dionica Applea porasla na rekordnih 198 dolara, stoga je lako moguće da će i u ovom kvartalu Appleova dobit ugodno iznenaditi stručnjake s njujorške burze.

Unatoč tome što je prodaja Appleovih pojedinačnih proizvoda nedavno usporila, tvrtka je počela razvijati digitalne usluge, aplikacije i dodatne proizvode kojima je uspješno nadoknadila gubitak. Analitičari smatraju da su upravo te nove usluge u kombinaciji s višim cijenama iPhonea rezultirale većim rastom prihoda. Naime, prosječna cijena iPhone uređaja porasla je na 724 dolara, dok najnoviji model iPhone X na tržištu uspješno opstaje i s cijenom od 999 dolara. Štoviše, tijekom trećeg kvartala se dokazao i kao najpopularniji model pametnog telefona na svjetskom tržištu.

Uprava Applea predviđa da će u ovome kvartalu prodati 41,6 milijuna iPhonea po prosječnoj cijeni od 600 dolara, čime bi Apple zaradio 9,55 milijardi dolara više nego u istom periodu prošle godine. Također, tvrtka bilježi i značajan rast u prodaji svojih ostalih proizvoda poput Apple Watcha, AirPods slušalica, Apple TV-a i sl, čiji prihod je veći za 37 posto.