Velika škrtica

Znate li da se konzerva 's janjetinom' smije tako reklamirati iako janjca ima tek 2 posto?

Proizvođač na poklopcu ili vrećici hrane može istaknuti bilo koju sirovinu koja se u njoj nalazi makar i u tragovima
Psi uživaju u hrani
 Profimedia, Alamy

Prosvjetljenja uvijek dolaze u najglupljim trenucima, pa što bi kod mene bilo nešto drukčije. Desit će se tako jednom da će mi na putu od istočnog do zapadnog dijela grada, kamo ću se voziti tramvajem, ponestati štiva za čitanje pa ću iz jedne vrećice, koju su mi zapakirali prijatelji, izvući neku pseću konzervu, božićni dar za jednogodišnju mješanku Bertu.

Kaže na poklopcu: Cezar, mini fileti u umaku, s govedinom, tjesteninom i mrkvom. Okrenem na drugu stranu kako bih malo pogledala sastav te sirovine pa se skoro zagrcnem uspjevši se probiti između sitnih slova otisnutih na nekoj bijeloj naljepnici.

Lijepo ovdje proizvođač piše - sastav hrane: meso i prerađevine životinjskog podrijetla 45 posto, od čega 4 posto govedine.

Četiri posto?

Kao, meso koje je istaknuto i reklamirano na poklopcu konzerve zapravo čini dva posto cijelog tog pakiranja?

Stvar je, razmišljam, očita.

Uvalili su mi neku jeftinu pseću hranu koja se omakla inače budnim domaćim inspekcijskim službama pa zaključim kako ću psu nastavljati davati konzerve koje joj sama kupujem - od čistog jelenjeg mesa, kako pamtim da je specificirano na poklopcu.

Pa ipak, kod kuće doživim još jedan hladan tuš.

Moja vjerna Animonda, Vom Feinstein konzerva za odrasle pse s mesom jelena, nije ništa manje zbunjujuća: meso i mesne prerađevine čine 63 posto ukupne konzerve, a od toga, piše crno na bijelo, meso jelena s kojim se reklamiraju na poklopcu čini - pogađate - opet samo četiri posto!

Glavnina mesa, ispada tako po daljnjem opisu, zapravo otpada na sve samo ne jelena, s obzirom na to da u mojoj konzervi od jelena više ima i svinjetine i govedine i peradi.

Sad kad je potpuno jasno da sam posljednjih godinu dana glumila idiota, zovem lijepo u Ministarstvo poljoprivrede da mi malo objasne praksu deklariranja pseće hrane.

Postoje li neki uvjeti oko isticanja sastava proizvoda na poklopcu?

Ili je zakon, kad su u pitanju kućni ljubimci, toliko suludi da je konzervu moguće reklamirati oznakom "s beluga kavijarom" iako u njoj ove sirovine ima 0,005 posto?

Službenica zadužena za odnose s javnošću Ministarstva ugasit će i posljednju nadu da su moje dvije konzerve posljedica nekog kršenja propisa.

"Ne, nije propisan minimum određene vrste mesa u proizvodu kako bi se reklamirao kao hrana upravo s tim tipom mesa. Pravila predviđaju tek da se u sklopu sastava hrane nazivom i postotkom označava prisutnost mesa naglašena nekom riječju, slikom ili grafičkom oznakom", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Pa lijepo.

Proizvođač, dakle, na poklopcu ili vrećici hrane može istaknuti bilo koju sirovinu koja se u njoj nalazi makar i u tragovima dok god je posebno naznači u sastavu te postotkom označi koliko zapravo čini njezin udio.

Stvar je propisana Pravilnikom o kategorijama krmiva koja se koriste za označavanje hrane za kućne ljubimce donesenom 2013. godine, a stvar je jednako definirana na prostoru cijelog EU, gdje za deklariranje hrane za kućne ljubimce vrijedi posebna uredba iz 2009. godine.

U tom pravilniku člankom 10. definirano je da proizvođači hrane za kućne ljubimce smiju posebno istaknuti prisutnost ili malu prisutnost pojedinih vrsta krmiva koji daju posebnost cijeloj krmnoj smjesi, ali pod uvjetom da onda na deklaraciji točno specificiraju minimalni ili maksimalni udio ove sirovine.

Ostatak mesne sirovine, stoji u istom članku, proizvođači potom mogu zamijeniti nazivom skupine krmiva - recimo "meso i mesne prerađevine" - ne navodeći popis pojedinačnih sirovina, što stvara dodatnu pomutnju.

Kupujući konzervu označenu pojmom "s janjetinom", mnogi tako svojim psima u većoj mjeri zapravo serviraju svinjetinu ili piletinu, i to posve legalno jer se ova pojava ne smatra zabludom potrošača.

Požele li doista doznati kakva se vrsta mesa većinom sakriva u hrani koju su kupili, proizvođači su im, zbog zakonske obveze, na poleđini pakiranja dužni ostaviti besplatni broj telefona gdje se mogu raspitati čime hrane psa ili macu, no upitno je koliko bi se Hrvata odvažilo podići slušalicu.

Za mir u kući i zdravlje vašeg Flokija prije kupovine hrane stoga provjerite sastav konzerve jer mnogi proizvođači, kad reklamiraju hranu s divljači, misle ozbiljno.

Za ove ostale nema mnogo riječi, a ni previše razloga da ih kupujete.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:13