Novčana budućnost

Želite znati kako vaš partner raspolaže novcem? Pitajte ga za odnos s roditeljima

Iako razgovor o financijama nije baš romantičan, nije niti svađanje zbog njih
Ilustracija
 Profimedia, PhotoAlto A

Iako su povremene svađe dobre za vezu i održavanje “iskre”, kada se radi o novcu, ipak je bolje da stvari teku glatko. Svjesni smo da razgovor o financijama baš i nije romantičan, ali nije ni svađanje zbog njih. Iz tog razloga Huffington Post preporučuje šest važna razgovora koja bi trebali voditi sa svojom boljom (ili gorom) polovicom u različitim stadijima vaše veze.

Treći spoj – vrijednosti

Na prvih nekoliko spojeva ispitujemo teren i tek pokušavamo uvidjeti postoji li povezanost s tom nekom osobom kojoj smo odlučili pružiti priliku da nas upozna. U ovoj fazi najbolje je ne spominjati ozbiljne teme poput braka i djece, ali i financija.

Ipak, financijska planerica Reshell Smith preporučuje da promatrate ponašanje osobe s kojom ste na spoju, odnosno ponaša li se iracionalno i impulzivno.

- Smatram i da stavovi osobe o novcu dolazi iz obitelji pa bi trebali razgovarati o obitelji, roditeljima i odgoju – savjetuje Smith.

Osim toga, preporučuje se i pitanje “Što bi napravio/napravila da dobiješ na lutriji?”, koje bi Vam uvelike moglo pomoći pri odluci vrijedi li trošiti Vaše vrijeme na četvrti spoj.

Kada stvari postanu ozbiljne – usporedba vaših financijskih života

Svaka veza napreduje vlastitim tempom i štogod Vama i Vašem partneru “ozbiljno” značilo, kada jednom dođete do tog stadija, trebali bi voditi razgovor o vašim trenutnim financijskim situacijama.

Financijska savjetnica preporučuje da podijelite jedno s drugim vaše najveće uspjehe, ali i novčane pogreške ili žaljenja. Osim toga, bitno je razgovarati o kreditima budući da, ako ćete jednog dana htjeti kupiti stan ili kuću, trebali bi poznavati partnerovu kreditnu sposobnost.

Zapravo, što otvorenije pričate o vašim štednjama, dugovima i općenito financijama, lakše ćete vidjeti vašu zajedničku budućnost.

Useljavanje zajedno – što je moje, tvoje, a što je naše

Zajednički život često je ultimativni test veze budući da on podrazumijeva mnogo kompromisa. Što ćete zadržati, a što baciti kako bi napravili mjesta jedno za drugo u vašem (sada) zajedničkom životu? Osim toga, mogli bi i otvoriti zajednički račun ili štednju što bi vam moglo pomoći pri navikavanju na zajedničko upravljanje novcem, a i otvara pitanje na što ćete potrošiti taj novac.

Konačno, nikako ne bi smjeli izbjegavati razgovor o podjeli zajedničkih sredstava u slučaju prekida. Iako je neugodno uopće postavljati to pitanje, bit će još neugodnije dogovoriti se kada i ako prekinete.

, Image: 295608307, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RF
Profimedia, Cultura RF
Ilustracija

Zaruke – zajednička vizija budućnosti

Kada se napokon odlučite obvezati jedno drugome, razgovori Vas i Vašeg partnera, odnosno sada zaručnika/zaručnice, postaju više orijentirani prema budućnosti. Osim što ćete pričati o tome koliko djece želite (i želite li ih uopće), otvara se i pitanje mirovinskih primanja te financijske zaštite partnera u slučaju smrti onog drugog. Ako se dogodi najgore, kako ćete se osigurati da preživjeli partner ima potrebnu financijsku potporu?

Ipak, brak nije za svakoga. Ali parovi koji ostaju zajedno na duge staze svejedno iskuse iste ili slične financijske brige i potrebe. Tako da ako mislite da je Vaš partner ovdje za zauvijek, a ne namjeravate se ženiti, i dalje je bitno voditi ovaj razgovor.

Osnivanje obitelji – gdje će vaša djeca ići u školu

Jednom kada ćete imati djecu, vaši životi će se više manje okretati oko njih i njihova obrazovanja. Primjerice, je li vam potreban budžet za jaslice, vrtiće i/ili dadilje ili će jedno od vas određeno vrijeme provesti doma odgajajući djecu? Hoće li vaša djeca ići u državnu školu i fakultet ili privatnu?

, Image: 300775468, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
Profimedia, Caia Image
Ilustracija

Starenje – kako ćete zaštititi obitelj u vašim zlatnim godinama

Starenje s partnerom znači mnogo zajedničkih uspomena i avantura. Izgradili ste život, obitelj, nasljedstvo. No, to nasljedstvo treba zaštititi te trebate početi planirati kako ćete to napraviti kada vas više ne bude, a preporučuje se i potražiti pomoć profesionalca.

- Financijski odgovorni parovi unajmili su financijskog planera da im pomogne sastaviti plan i oporuku – kaže Smith.

, Image: 290996995, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
Profimedia, Caia Image
Ilustracija

Konačno, svi ovi razgovori mogu biti veoma neugodni, ali je bitno “prijeći preko toga” i biti otvoreni s partnerom, a financijski planeri savjetuju dogovaranje mjesečnih i kvartalnih “financijskih spojeva”.

- Novac je uzrok mnogih svađa. Ne želite svom partneru spomenuti račun za struju nakon što je imao naporan dan na poslu. Umjesto toga, dogovorite se za neko vrijeme kada vam oboje odgovara i tada raspravite sva financijska pitanja – preporučuje Smith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:56