Čuvajte okoliš

Želite pomoći očuvanju okoliša? Donosimo savjete čime zamijeniti plastične proizvode

EK je donijela novi pravilnik o ukidanju 10 jednokratnih plastičnih proizvoda, evo čime ih zamijeniti
Ilustracija
 Profimedia, Science Photo Library, Alamy, screenshot: Twitter

Zbog svoje dugovječnosti i nemogućnosti razgradnje, plastični proizvodi, ponajviše oni jednokratni, predstavljaju 70 posto otpada u europskim oceanima i morima. U prirodi ovi proizvodi mogu opstati desetljećima, pa čak i stotinama godina. Kako bi se stalo na kraj ovom gorućem globalnom problemu, prije tri dana Europska komisija objavila je prijedlog novog pravilnika o ukidanju 10 ključnih jednokratnih plastičnih proizvoda među kojima su se našli i proizvodi koje svakodnevno koristimo kao što su štapići za uši, shopping vrećice, plastične boce, jednokratni pribori za jelo i take out posude za hranu.

Iako još uvijek nije poznato kako i kada će se svi plastični proizvodi zamijeniti drugima, biorazgradivim proizvodima, vi već sada možete svoje svakodnevne plastične proizvode zamijeniti i tako pomoći očuvanju okoliša, a pri tome i uštedjeti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako plastične proizvode zamijeniti onim dugoročnijima ili biorazgradivima.

Kupujte papirnate ili biorazgradive štapiće za uši

S obzirom na to da su napravljeni od puno čvršće plastike njihov proces razgradnje puno je duži od recimo vrećica za smeće ili plastičnih boca. Umjesto kupnje plastičnih štapića za uši potražite one napravljene od biorazgradivog materijala ili papira. Uglavnom su istog cjenovnog ranga kao i plastični konkurenti, ali su zato puno zahvalniji za okoliš.

Nemojte biti lijeni, ponesite si svoju posudu i pribor za jelo

Ako hranu naručujete iz lokalnog restorana, umjesto podizanja slušalice, osobno otiđite do restorana i zamolite konobara da vam hranu spakira u vašu posudu. Tako znate da jedete iz čiste posude, a i ne morate muku mučiti s plastičnim priborom za jelo koji uvijek pucaju i nikada ne izdrže do kraja objeda.

Zamijenite obične četkice za zube drvenima

Unazad par mjeseci na policama naših drogerija pojavile su se 100 posto biorazgradive četkice za zube. Napravljene su od bambusovog drveta i pakirane u papirnatim kutijicama od recikliranog materijala. Njihov vijek trajanja jednak je onom običnih četkica i dostupne su u dvije varijante, mekanoj ili ultra mekanoj.

Prestanite kupovati flaširanu vodu

Danas na tržištu postoji bezbroj staklenih, plastičnih i termos boca koje mogu trajati duže vremena. Uz to što su puno dugotrajnije, postale su i pravo remek djelo u malom. Dolaze u raznim bojama, veličinama, oblicima, a i cjenovnim rangovima. Odaberite si onu najljepšu i cjenovno najprihvatljiviju te si tako stvorite naviku nošenja vode od doma.

Kupite si čašu ili termosicu za kavu

Čaše za kavu za van možda izgledaju papirnato, ali niti one nisu u potpunosti napravljene od papira. Najčešće su napravljene od poliestera koji predstavlja jednu vrstu plastike. Osim toga, uz čašu za kavu uvijek dolazi plastični poklopac kao i plastična žličica za miješanje. Sve to možete zamijeniti svojom čašom za kavu ili termosicom. Na taj način vaša kava može duže ostati topla i ukusna.

Ponesite svoju shopping vrećicu

Prije nekoliko godina ove vrećice postale su pravi hit. Možemo ih pronaći u svim većim dućanima i drogerijama. Dolaze u različitim bojama i oblicima (mogu se pronaći i u obliku voća). Za razliku od jednokratnih plastičnih vrećica puno su izdržljivije, ne pucaju, mogu se prati u mašini za rublje i najčešće su većeg obujma. Također, nakon uporabe mogu se smotati u manji format tako da ne zauzimaju puno mjesta u torbi.

Zamijenite plastične vrećice za smeće biorazgradivima

Plastičnim vrećicama za smeće potrebno je do tisuću godina za razgradnju. Za razliku od običnih, plastičnih vrećica biorazgradive vrećice mogu se razgraditi u roku od šest do dvanaest tjedana ovisno o vrsti otpada koji se u njima nalazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:12