Obrazovanje za obrtnike

Želite obrazovati budućeg obrtnika ili postati obrtnikom - donosimo što je sve potrebno

Za otvaranje obrta morate imati položen ispit za stručnu osposobljenost ili majstorski ispit
Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Iako se često može čuti da bilo tko može otvoriti obrt, to i nije baš tako. Naime, za otvaranje obrta (vezanog ili povlaštenog) morate imati stručnu osposobljenost ili položen majstorski ispit.

Prvo, ako pričamo o ispitu stručne osposobljenosti, jedino što morate imati jest završeno najmanje osnovno obrazovanje. Točnije, on se polaže za jednostavnija zanimanja s liste vezanih obrta, kao što su, primjerice, cvjećar – aranžer, građevinski staklar, izolater, mehaničar za bicikle, parketar, poslužitelj jela i pića, priprematelj bureka i pizza ili jednostavnih jela i slastica i dr.

Ipak, za majstorski ispit uvjeti su malo stroži. Naime, njemu možete pristupiti ako ste položili pomoćnički ispit ili Vam je on priznat i imate završeno propisano opće obrazovanje te najmanje dvije godine radnog iskustva u obrtu za koji želite polagati majstorski ispit. Osim toga, majstorskom ispitu mogu pristupiti i osobe koje imaju odgovarajuću srednju stručnu spremu i najmanje dvije godine radnog iskustva u zanimanju za koje žele polagati majstorski ispit i završenu majstorsku školu. Ako na dan pristupanja ispitu imate najmanje tri godine radnog iskustva u zanimanju za koje želite polagati majstorski ispit, to Vam također daje pravo da pristupite ispitu.

Ako ne ostvarujete te uvjete, u skladu s europskim smjernicama koje ističu važnost uključivanja obrazovanja na radnom mjestu u redovni sustav strukovnog obrazovanja, obrazovanje za vezane obrte se odvija prema programu sastavljenom od općeobrazovnog dijela i naukovanja. Naukovanje se sastoji od stručno-teorijskog dijela te praktične nastave i vježbi, a traje tri godine i propisano je Zakonom o obrtu.

Nakon polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti ili majstorskog ispita, ostvarili ste jedan od osnovnih uvjeta za otvaranje obrta. No, trebate imati na umu da ćete morati i uložiti nešto u njega. Tako ćete za registraciju obrta platiti oko 470 kuna, a izradu pečata između 150 i 200 kuna. Osim toga, trebate imati i paket za fiskalizaciju. Tele2 paket za fiskalizaciju stoji 79 kuna mjesečno (bez PDV-a), a on sadrži uređaj Alcatel Pixi 4 DS s dvogodišnjim jamstvom, Bluetooth printer i aplikacija za fiskalizaciju. Imajte na umu da, uz sami uređaj i aplikaciju, trebate na Fina-i podignuti digitalni certifikat za postupak fiskalizacije te osigurati internetsku vezu radi razmjene podataka s Poreznom upravom. Tele2 paket pruža i uslugu pristupa internetu s 250 MB mjesečno prometa i brzinu prijenosa podataka od 128 kbps putem Tele2 mreže. Osim tih troškova, ostaje Vam, primjerice, i trošak otvaranja žiro računa od samo 50 kuna te, naravno, i troškovi poreza, doprinosa, članarine turističkim zajednicama i slično.

S druge strane, ako biste htjeli sudjelovati u tuđem obrazovanju, za izvođenje praktičnog dijela naukovanja obrtnik i pravna osoba moraju imati dozvolu, odnosno licencu. Nju izdaje Hrvatska obrtnička komora, koja ujedno propisuje i postupak i način njenog izdavanja. Tu licencu mogu zatražiti osobe s položenim majstorskim ispitom te ispitom kojim dokazuju osnovna znanja o poučavanju učenika ili osobe s odgovarajućim višim ili visokim obrazovanjem uz položen spomenuti ispit. Osim toga, licencu mogu zatražiti i fizičke osobe, izumitelji ili osobe sa završenim odgovarajućim srednjim strukovnim obrazovanjem sa sjedištem obrta u područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima ili na otocima, a imaju najmanje tri godine radnog iskustva u zanimanju za koje izvode praktični dio naukovanja i položen ispit kojim dokazuju osnovna znanja o poučavanju učenika. Konačno, licencu mogu zatražiti i osobe koje imaju registriran obrt, odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje i najmanje deset godina radnog iskustva u zanimanju za koje izvode praktični dio naukovanja te položen ispit kojim dokazuju osnovna znanja o poučavanju učenika. Uz to bi trebali imati na umu i da za dobivanje dozvole obrt ili pravna osoba mora imati opremljenu radionicu za praksu u skladu s nastavnim planom i okvirnim obrazovnim programom za traženo zanimanje.

Nadalje, u slučaju da želite obrazovati budućeg obrtnika, u tome Vam mogu pomoći i nacionalni programi. Primjerice, za sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta, možete se prijaviti na otvoreni poziv Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Točnije, Ministarstvo je pokrenulo Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ koji obrtnicima nudi bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna s najnižim iznosom potpore koji se može dodijeliti od 15 tisuća kuna, a najvišim od 150 tisuća kuna. Pritom treba imati na umu da mentor može ostvariti do 50 posto najvišeg mogućeg iznosa potpore (75 tisuća kuna), dok se učeniku može isplatiti do 80 posto prihvatljivih troškova vezanih uz iznos prosječnih nagrada.

Što god bila Vaša želja, i samo obrazovanje za obrtnika kao i pomoć potencijalnom obrtniku da se obrazuje, iako nije jednostavno, zvuči kompliciranije nego što doista jest. Država doista nudi poticaje za obrtništvo te bi u svakom slučaju trebali probati to iskoristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:45