Istraživanje

Zbog šverca cigareta proračun godišnje gubi oko 900 milijuna kuna

Na sivom tržištu opskrbljuje se 7,6 posto ili 88.000 pušača, što je ispod regionalnog prosjeka
Ilustracija
 Tea Cimaš / Hanza Media

Rašireno krijumčarenje duhanskih proizvoda u regiji za hrvatski proračun znači gubitak godišnjih prihoda od 120 milijuna eura, od čega se polovica odnosi na kupnju znatno jeftinijih cigareta u susjednoj Srbiji i BiH.

To je pokazalo istraživanje o ilegalnoj trgovini na balkanskoj ruti koju je financirao PMI Impact, a proveo zagrebački Ekonomski institut.

Slična je situacija i u Sloveniji, a ostale zemlje na balkanskoj ruti (BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) gube porezne prihode zbog uglavnom zbog ilegalne kupnje cigareta u zemlji.

U svakoj zemlji anketirano je 30.000 građana, a rezultati za Hrvatsku pokazuju da se na sivom tržištu opskrbljuje 7,6 posto ili 88.000 pušača, što je ispod regionalnog prosjeka od 11 posto.

Dok se u većini zemalja ilegalno kupuju tvornički proizvedene cigarete, 89 posto sivog tržišta u Hrvatskoj čini rezani duhan. Cigarete napravljene iz ilegalno kupljenog rezanog duhana deset su puta jeftinije od iste količine tvornički proizvedenih cigareta koje se regularno prodaju.

Dohodak ostvaren od krijumčarenja duhana u regiji, navodi voditeljica projekta Jelena Budak, procjenjuje se na 200 milijuna eura godišnje, a u Hrvatskoj iznosi 32 milijuna eura. - Velik je to biznis - rekla je Budak predstavljajući projekt. Njegov glavni uzrok je velika razlika u visini trošarina i drugim poreznim davanjima među zemljama. Istraživanje pokazuje da u Sloveniji, primjerice, cijena deset kutija jednog brenda cigareta iznosi 40 eura, u Hrvatskoj 36 eura, a u Srbiji te Bi H 26 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:50